Acinonyx jubatuscheetah

Erin R. Lehnert tarafından

Coğrafi Aralık

Çitaların tarihsel dağılımı (Acinonyx jubatus) çok geniştir. Filistin ve Arap Yarımadası'ndan Tacikistan ve Orta Hindistan'a ve ayrıca tropikal orman ve Orta Sahra bölgeleri hariç Afrika kıtasına kadar uzanıyordu. Bu aralık, güney, doğu ve kuzey Afrika bölgelerinin ve Hindistan, Türkmenistan, Suriye, Filistin ve Arabistan'ın daha az kurak bölgelerinin kurak ve yarı kurak habitatlarını içerebilir. Afrika ve Asya bölgelerinde, Avrupalı ​​yerleşimciler çitaları yok edilmesi gereken haşarat olarak görüyorlardı. Çitaların çeşitliliği 1970'lerde büyük ölçüde azaldı ve 2005'ten önce yapılan araştırmalar, çitanın Afrika kıtasındaki 25 ülkede bulunduğunu gösteriyor.(Caro, 1994; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman ve Morales, 2005; Myers, 1975; Nowak, 1999; Roosevelt, 1910; Turner, 1997)

  • Biyocoğrafik Bölgeler
  • palarktik
    • yerli
  • Oryantal
    • yerli
  • Etiyopyalı
    • yerli

Yetişme ortamı

Çitalar tarafından tercih edilen habitatlar arasında otlaklar ve çöller bulunur. Çitalar karasaldır, ancak zaman zaman ağaçlara tırmandıkları bilinmektedir.(Caro, 1994; Ortolani ve diğerleri, 1996)

  • Habitat Bölgeleri
  • ılıman
  • tropikal
  • karasal
  • Karasal Biyomlar
  • çöl veya kumul
  • savana veya otlak

Fiziksel tanım

Çitalar incedir ve diğerleriyle karşılaştırıldığında vücut boyutlarına göre nispeten uzun bacaklara sahiptir. kediler , küçük, yuvarlak başlı ve kısa kulaklı. Monomorfik pelajları soluk sarı, gri veya sırt yüzeylerinde açık kahverengi renktedir ve vücutta küçük, yuvarlak, düzensiz siyah noktalar ile beneklenir ve birbirine yakın yerleştirilir. Ventral yüzeyler dorsalden daha soluk, genellikle beyaz veya açık bronzdur. Kürk, ense üzerinde hafif bir uzun saç yelesi ile dokunulduğunda kabadır. Yüzleri, gözün ön köşesinden, namlu uzunluğunun yanı sıra siyah bir gözyaşı şeridi ile belirgin bir şekilde işaretlenmiştir. Yetişkinlerin ve yavruların gözleri kasıldığında ve gevşediğinde dairesel göz bebeklerine sahiptir. Kulaklar küçük ve yuvarlaktır, arka tarafın aksine açık renkli iç kürklüdür, ki bu da bireyin ana sırt rengi içinde siyah bir lekeye sahiptir. Kuyrukları, bireyin ana dorsal rengi olan bir arka plan ile yukarıda işaretlenmiştir ve ventral yüzey, ana ventral renk ile aynı soluk renktedir. Kuyruğun arka üçte birlik kısmında beyaz bir uçta biten bir dizi koyu veya siyah halka vardır. Çitaların pençeleri diğerlerine göre dardır. kediler . Ön pençelerin dört ayak parmağı ve bir çukur vardır ve arka pençelerin dört parmağı vardır. Çitaların koruyucu deri kıvrımları olmayan zayıf bir şekilde geri çekilebilen pençeleri olduğundan, pençeler hafifçe kavislidir ve zeminle temastan körelmiştir.(Caro, 1994; Cuvier, vd., 1978; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman ve Morales, 2005; Lydekker, 1895; Nowak, 1999)



Çitaların vücut uzunlukları 112 ile 150 cm arasında değişmektedir. Kuyruk uzunlukları 60-80 cm, omuz yüksekliği 67-94 cm'dir. Çitaların ağırlıkları 21 ila 72 kg arasında değişir ve ortalama erkek ortalama dişiden daha büyüktür. Çita kafatasları kısa ve geniştir, namlu ve kafatasının üzerinde oldukça yükseltilmiş ve tonozludur. Burun açıklıkları dorsal olarak geniş ve genişlemiştir, kemikli plaka azı dişlerinin arkasına doğru uzanmaktadır. Burun geçişleri diğerlerine göre daha büyüktür. kediler . Genç yavruların baş, boyun ve sırt boyunca uzanan belirgin bir yelesi vardır ve belirgin bir şekilde daha açık tondadır, genellikle gri, beyaz veya mavimsi gri görünür. Uzun, yünlü yavruların onları yırtıcı hayvanlar için daha az dikkat çekici hale getirdiği düşünülmektedir. Uzun yavru tüylerine rağmen, lekeler kürk altında sürekli olarak görülebilir. Yavrular, ergenlik dönemine kadar yelelerini yavaş yavaş kaybederler.(Caro, 1994; Cuvier, vd., 1978; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman ve Morales, 2005; Lydekker, 1895; Nowak, 1999)

1927'de, başka bir çitalar türü kral çitalar olarak tanımlandı (Acinonyx rex). Örnekler, daha uzun ve daha yumuşak kürklere ve tipik benekli desenden sapmalara sahip diğer çitalardan farklıydı. Kral çitaların tipik sarı pelajdaki lekelere ek olarak koyu renkli çubukları vardı. Zimbabwe ve Burkina Faso'daki vahşi doğadan on dört deri kaydedildi. Artık bu bireylerin atipik bir çitalar fenotipi olduğu kabul edilmektedir (Acinonyx jubatus) hafif melanistik bir eğilimle. Kral çita işaretli bireyler, normalde tipik yavrularla birlikte tutsak çitalardan yetiştirildi. Diğer fenotipik varyasyonlar için çok az bilgi mevcuttur. Arnavutluk ve melanizm, diğer türlerde de belgelenmiştir. kedi , I dahil ederek kaplan , Afrika aslanı , leopar , ve Jaguar .(Caro, 1994; Cuvier, vd., 1978; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman ve Morales, 2005; Lydekker, 1895; Nowak, 1999)


daha büyük sahte vampir yarasa

  • Diğer Fiziksel Özellikler
  • endotermik
  • bilateral simetri
  • Cinsel Dimorfizm
  • erkek daha büyük
  • Aralık kütlesi
    21 ila 72 kg
    46,26 - 158,59 lb
  • Aralık uzunluğu
    112-150 cm
    44,09 - 59,06 inç
  • Ortalama bazal metabolizma hızı
    61.77 W
    Bir yaş

Üreme

Çitalar, erkeklerin dişilere erişebilmeleri için sınırlayıcı faktörle birlikte, doğaları gereği karışıktır. Kadınların üreme başarısını sınırlayan faktör kaynaklara erişimdir. Erkekler dişilerle yalnızca çiftleşirken ilişki kurar, ebeveyn bakımı sağlamaz ve mümkün olduğu kadar çok dişiyle çiftleşir. Serengeti'deki çiftleşmelerin çoğu yağışlı mevsimde meydana gelse de, dişiler esasen yalnızdır ve yıl boyunca üreyecektir. Dişiler, birbirini izleyen girişimlerde farklı erkeklerle çiftleşecek ve erkek koalisyonlarla karşılaşılırsa birden fazla bireyle çiftleşebilecektir. Dişilerin, diğer kadın ve erkeklerin bölgeleri ile örtüşen bölgeleri vardır. Koalisyon içinde olsun ya da olmasın erkekler, kadınları aramak için seyahat ettikleri bölgelere sahip olacak ve aynı zamanda kızgınlıktaki kadınları aramak için bölgelerini terk edecekler. Bölgesel olmayan erkekler, düşük bir profil tutarken kadınları aramak için yerleşik erkeklerin bölgelerini gezecekler.(Caro, 1994)

  • Çiftleşme Sistemi
  • çok eşli
  • poligynandrous (karışık)

Dişi çitalar polyestrus'tur ve ortalama olarak her 3 ila 27 günde bir esaret döngüsündedir ve 1 ila 14 gün arasında alıcı olabilir. Çitalar yumurtlamaya teşvik edilmelidir ve mevsimsel üreme için çok az kanıt vardır. Dişiler 13 ila 16 aylıkken ilk döngülerini geçirir ve ortalama olarak 21 ila 22 aylık arasında cinsel olgunluğa ulaşır. Dişiler tipik olarak ilk yavrularını ortalama 2,4 yaşında doğururlar, yavrular arasında 20,1 aylık aralıklar ve ortalama 2,1 yavrular arasında bir aralık vardır. Kadınların farklı ikamet eden erkekler arasında seçim yapmak için erkek bölgelerini ziyaret ettiklerini gösteren hiçbir kanıt yoktur. Çitalar için ortalama birleşme sıklığı günde 3 ila 5 defadır.(Broom, 1949; Caro ve Collins, 1987a; Caro, 1994; Eaton, 1974; Kitchener, 1991; Krausman ve Morales, 2005; Wack ve diğerleri, 1991; Wrogemann, 1975)

Gebelik 90 ila 95 gün sürer. Çita yavruları doğumda parasızdır. Gözleri kapalı, lokomotif yetenekleri az ve doğumdan 4-11 gün sonra gözlerini açacaklar. Genç çitalar, gözleri açıkken 12 ila 13 gün sonra yürümeye başlayacaklar. Doğada doğumda yavrular 250 ila 300 gram ağırlığındadır, ancak esaret altında 460 grama ulaşabilir. Esaret altında 8 yavruya kadar çöp boyutları kaydedildi, ancak 6, vahşi doğada kaydedilen maksimum sayıdır. Vahşi doğada ortalama çöp boyutu 2.6 yavrudur. Yavrularda süt dişleri 3 ila 6 haftalıkken çıkar ve yavrular yaklaşık 8 aylık olana kadar kalıcı dişlerle değiştirilmez. Yavrular, 3 ila 6 aylıkken, daimi dişleri çıkmadan sütten kesilir. Yavrular, 15 ila 17 aylık olana kadar anneleriyle birlikte kalacaklar.(Broom, 1949; Caro ve Collins, 1987a; Caro, 1994; Eaton, 1974; Kitchener, 1991; Krausman ve Morales, 2005; Wack ve diğerleri, 1991; Wrogemann, 1975)

  • Temel Üreme Özellikleri
  • tekrarlayan
  • yıl boyunca üreme
  • gonochoric / gonochoristic / dioecious (cinsiyetler ayrı)
  • cinsel
  • uyarılmış yumurtlama
  • döllenme
  • canlı
  • Üreme aralığı
    Çitaların kırılma sıklığı bilinmemektedir.
  • Üreme sezonu
    Dişiler yılın herhangi bir noktasında kızgınlığa girerler.
  • Aralık yavru sayısı
    1 ila 6
  • Ortalama yavru sayısı
    2.1
  • Ortalama yavru sayısı
    3
    Bir yaş
  • Aralık gebelik süresi
    90 ila 95 gün
  • Sütten kesme yaşı aralığı
    3-6 ay
  • Bağımsızlık için menzil süresi
    15 ila 17 ay
  • Cinsel veya üreme olgunluğunda menzil yaşı (kadın)
    13 ila 16 ay
  • Cinsel veya üreme olgunluğundaki ortalama yaş (erkek)
    Cinsiyet erkek
    456 gün
    Bir yaş

Genç yavruların ense, omuzlar ve sırttaki kalın gri yelesi, yırtıcılardan kamuflaj görevi görüyor gibi görünüyor. Bebek saçları 3 aylık olduktan sonra anneleri artık onları gizlemedikten sonra kaybolur ve onu takip etmeye başlarlar. Kısa bir yelesi ergenlik döneminde veya bazı kişiler için daha uzun tutulur. Yavru yavrular, ortalama sekiz hafta boyunca avcılardan korunmak için bir bataklıkta, kayalık bir tepede veya sadece uzun bir bitki örtüsünde saklanır ve anneleri yavruları avlanmak için terk ederken yeni saklanma yerlerine taşınabilir. Yavruları olan dişiler her gün başarılı bir şekilde avlanmak zorunda kalabilirken, yalnız yetişkinler her 2 ila 5 günde bir öldürmeyi göze alabilir.(Caro, 1994; Krausman ve Morales, 2005; Laurenson, 1993; Nowak, 1999)

  • Ebeveyn Yatırımı
  • altricial
  • kadın ebeveyn bakımı
  • sütten kesilme öncesi / yeni başlayan
    • sağlama
      • kadın
    • koruma
      • kadın
  • bağımsızlık öncesi
    • sağlama
      • kadın
    • koruma
      • kadın
  • uzatılmış çocuk eğitimi süresi
  • anne / baba bölgesini miras alır

Ömür / Uzun Ömür

Vahşi erkeklerin yaşam sürelerini, sık sık yeni alanlara taşınmaları nedeniyle tahmin etmek zordur. Erkeklerin tahmini minimum ölüm yaşı 6 ila 8 yaş arasındadır. Bölgesel erkekler yerleşik olmayan erkeklerden daha iyi sağlık koşullarına sahip olma eğilimindedir ve daha uzun yaşamaları beklenebilir. Koalisyonlardaki erkeklerin tek başına yaşayan erkeklerden daha uzun veya daha kısa bir ömre sahip olduğunu gösteren hiçbir kanıt yoktur. Bağımsızlığa kadar hayatta kalan dişiler, yaş ortalaması 6,2 olan erkeklerden daha uzun ömürlüdür. Bağımsızlığa kavuşan erkeklerin asgari 2,8 yıllık ömrü vardır(Caro, 1994; Krausman ve Morales, 2005)

Davranış

Bölgesel (yerleşik) erkekler savundukları alanı idrarla işaretler. Buna ek olarak, erkekler ayrıca arka pençeleriyle zemini tırmıklayarak, ağaçlara pençe atarak, yuvarlanarak çimleri düzleştirerek veya belirgin arazi özellikleri üzerine dışkı bırakarak bölgeyi işaretler. Bölgesel erkekler asla ergen yaş aralığında sınıflandırılmaz. Yerleşik erkekler, muhtemelen kendi bölgelerinin dışındaki mevsim içi kadınları aramak için bölgelerini kısa süreliğine (birkaç gün) terk ederler. Erkek koalisyonlar, dişilere ve avlara erişimi kolaylaştırmak için genellikle topraklarını diğer erkeklerden korur ve koalisyondaki bireylerin yaşamları boyunca genellikle varlığını sürdürür. Nadir görülmekle birlikte, akraba olmayan erkekler ara sıra mevcut bir akraba erkek grubuna kabul edilir. Akraba olan koalisyon ortakları yakın yakınlığa son derece toleranslıdır ve zamanlarının çoğunu, fiziksel olarak birbirlerine dokunmasalar da, diğer üyelerin birkaç metre yakınında geçirirler. İlişkili olmayan koalisyon üyeleri genellikle saldırganlığa katlanırlar. Akraba olmayan üyeler katılmaya gelirse, ilgili üyeler arasındaki oyun örnekleri şiddete dönüşebilir. Akraba olmayan üyeler de ilgili üyelerin katıldığı fiziksel temastan büyük ölçüde vazgeçerler. Bir süre sonra, bir koalisyonun akraba olmayan üyeleri başlangıçta yaptıkları gibi saldırgan davranmayacaklar. Erkek koalisyonlar arasındaki bölgesel çatışmalarda, sonuçta grup büyüklüğü en büyük etkiye sahiptir. Bu, rekabetin güçlü olduğu alanlarda daha büyük koalisyonların uzun görev sürelerine yansımıştır. Bekar erkekler nadiren koalisyonlara yakın bölgelere sahiptir.(Caro ve Collins, 1987b; Caro, 1994; Nowak, 1999)

Bölgesel olmayan erkekler (yerleşik olmayanlar veya yüzen kişiler) hızlı bir şekilde yer kaplarlar ve genellikle birkaç günden fazla olmamak üzere tek bir bölgede kalan göçebeler olarak tanımlanırlar. Floater erkekler, bölgesel erkeklerden çok daha az idrara çıkar ve dışkılama yapar. Yerleşik olmayan bu erkekler tipik olarak ergenlerden, bir koalisyona ait olmayan bekar yetişkin erkeklerden ve yaşlı erkeklerden oluşur. Yerleşik olmayan ve yerleşik erkekler arasındaki davranışsal farklılıklar, yerleşik olmayan erkeklerde belirgindir. Uçanlar somurtkan davranışlar sergilediler, genellikle karanlıktan sonra hareket ettiler ve onları yerleşik erkeklere görünür kılacak kara oluşumlarına nadiren dayandılar. Ek olarak, duruş, yerleşik olmayan erkeklerin daha fazla zaman harcadıklarından ve yerleşik erkeklerin uzanmış gözlenebildiği zaman oturarak oturduklarından rahat olmadıklarını gösterir. Yerleşik olmayan erkeklerin vücut ağırlıklarının sakinlere kıyasla vücut ağırlıklarının bu gözlemlere daha az yardımcı olması.(Caro ve Collins, 1987b; Caro, 1994; Nowak, 1999)

  • Anahtar Davranışlar
  • cursorial
  • bölgesel
  • günlük
  • hareketli
  • yalnız
  • bölgesel

Ev Aralığı

Çitaların nüfus yoğunluğu, 20 km kare başına 1 bireyden değişmektedir. 100 km kare başına 1 kişiye kadar. Bazı ev aralıklarının 50 ila 130 km2 arasında olduğu bildirildi. Çitalar yalnız olabilir veya küçük gruplar halinde yaşayabilir; bir anne ve yavrularından, birkaç ilgili yetişkin erkekten veya dişinin henüz östrusa gelmediği annelerinden kısa bir süre önce ayrılan erkek ve dişi kardeşlerden oluşan gruplarla. Dişiler, kendi menzilleri içinde, uzun mesafeleri tek bölümlerde seyahat etmekten birkaç gün boyunca genel bir alanda kalmaya kadar çeşitli hareket modelleri kullanırlar. Bireysel dişilerin aralıkları örtüşürken sosyalleşmezler. Dişiler birbirlerini fark ederlerse, birbirlerinden 2 km uzaklığa kadar oturup birbirlerini izlerler ve sonunda biri uzaklaşana kadar. Bu davranış diğer kadınlarda yaygındır kediler ayrıca, hariç evcil kediler ve aslanlar . Dişiler, idrar veya dışkılama yoluyla koku izleri bıraksalar da bölgelerini savunmazlar. Bununla birlikte, yavruların varlığı, yavrularının yaşına bağlı olarak dişilerin hareketlerini değiştirecektir.(Caro, 1994; Nowak, 1999)

İletişim ve Algı

Nadir olsa da, bir erkek koalisyonun üyeleri ayrıldığında, ortaklarıyla yeniden bir araya gelene kadar 20 dakikaya kadar sürekli olarak sesli arama ('çığlıklar' ve 'cırlaklar' olarak tanımlanır) gerçekleşir. Dişiler ayrıca yavrularını bulmaları için çağıracaklar, özellikle de genç yavrular gizli sığınaklarından çıkmışsa. Çitalar çoğunlukla asosyal olduklarından ve dişiler yalnızca üreme zamanı geldiğinde diğer bireylerle tanıştıklarından, doğrudan olmasa da koku işaretlemesi çitalarla iletişimin önemli bir yönüdür.(Caro, 1994)

  • İletişim kanalları
  • görsel
  • akustik
  • kimyasal
  • Diğer İletişim Modları
  • koku işaretleri
  • Algı Kanalları
  • görsel
  • dokunsal
  • akustik
  • kimyasal

Yeme alışkanlığı

Çitalar, büyük bir kısmı ceylan, özellikle deThomson’ın ceylanı. Diyetleri ayrıca şunları içerir: impalas ve diğer küçük ve orta boy toynaklıların yanı sıra genç büyük toynaklılar. Gibi küçük hayvanlar tavşan ve kuşlar özellikle diğer hayvanların elde edilmesi zor olduğunda çitalar için avdır. Çitalar avlarını geçebildiklerinde, hayvan genellikle çitanın ön ayaklarıyla yere savrulur ve çita, çenesiyle boğazını yakalayarak hayvanı boğmaya başlar. Diğer birçok kedigil avlarını öldürmek için bu tekniği kullandığından boğulma çitalara özgü değildir. Diğerlerinin aksine kediler çitalar, bahar mesafesine gelene kadar pusuya düşmez veya avını takip etmezler. Bunun yerine, konudan yaklaşık 70 ila 100 metre uzaklıktan şarj olurlar. Şarj 200 metreden daha uzak bir mesafeden başlarsa başarı oranları genellikle daha kasvetli olur ve kovalamaca yalnızca 500 metreye kadar bir mesafeden devam edilebilir. Çita, en hızlı karasal memelilerden biridir ve bildirilen maksimum hızları saatte 80 ila 112 kilometre arasında değişmektedir. Bununla birlikte, bu hız, bireysel aşırı ısınmadan önce birkaç yüz metreden fazla sürdürülemez. Avların çoğu başarısızlıkla sonuçlanır.(Caro, 1994; Nowak, 1999)

  • Birincil Diyet
  • etobur
    • karasal omurgalıları yer
  • Hayvan Gıdaları
  • kuşlar
  • memeliler

Predasyon

Çita yavrusu ölüm oranı en yüksek kediler insanlar tarafından avlanmayanlar. Aslanlar , sırtlanlar , veleoparlarçita yavrularını öldürdüğü belgelenmiştir. Çitalar tarafından bebek öldürme konusunda doğrudan bir gözlem yapılmamıştır. Dişilerin, yavrularını kaybettiği kısa bir süre içinde erkeklerle tartışmalarında gözlenmiştir. Çitalar arasında çocuk katliamı meydana gelirse, annenin kızgınlığa kavuşmasını sağlamak amacıyla yapıldığı varsayılmaktadır. Diğer yırtıcılar, şans ortaya çıkarsa yetişkin çitaları öldürürken, çoğu yetişkin yırtıcılardan kaçacaktır. Aslanlar ve sırtlanlar çitanın kleptoparazitlerinin öldürdüğü gözlemlenmiştir, ancak söz konusu çita genellikle parazitliği caydıramaz ve yemeği için savaşma lehine merhamet eder.(Caro, 1994; Nowak, 1999)

  • Avcı Karşıtı Uyarlamalar
  • şifreli

Ekosistem Rolleri

Çitaların ekosistemlerindeki rolü nispeten bilinmemektedir.

İnsanlar İçin Ekonomik Önem: Olumlu

Çita, eski Mısır, Sümer ve Asur'da avlanma amacıyla yarı evcilleştirildi ve 4.300 yıl boyunca kullanılmaya devam etti. Daha yakın zamanlarda çitalar, Avrupalı ​​ve Hintli krallar tarafından avlanmak için kullanıldı, genellikle bir şahin gibi kukuletası takıldı ve sonra oyun görüş alanı içindeyken serbest bırakıldı. Çitalar, diğer av arkadaşlarına göre daha çok tercih ediliyordu çünkü kaçmaya çalışırlarsa, birkaç yüz metre içinde at sırtındaki bir kişi tarafından yakalanabilirlerdi.(Nowak, 1999)

  • Olumlu Etkiler
  • Gıda
  • vücut parçaları değerli malzeme kaynağıdır
  • ekoturizm
  • araştırma ve eğitim

İnsanlar İçin Ekonomik Önem: Olumsuz

Namibya'da ve Güney Afrika'nın diğer bölgelerinde çitalar bir zararlı ve çiftlik hayvanları için ciddi bir tehlike olarak görülüyor ve buna göre zulüm görüyor.(Nowak, 1999)

  • Olumsuz etkiler
  • mahsul haşere

Koruma Durumu

IUCN veritabanı çitaları savunmasız türler olarak listeliyor. Amerika Birleşik Devletleri Balık ve Yaban Hayatı Servisi, bulunan tüm konumlarda çitayı nesli tükenmekte olan türler olarak listeliyor ve 2 Haziran 1970'ten beri nesli tükenmekte olan türler listesinde yer alıyor. Buna rağmen, Zimbabwe, Namibya ve Botsvana'da 50 kişi için yıllık kotalara izin verilmektedir. Sırasıyla 150 ve 5 kişi. Çitalar üzerinde yapılan genetik araştırmalar, muhtemelen evrim tarihi boyunca meydana gelen ciddi bir darboğaz olayından dolayı tür içinde çok az genetik çeşitlilik olduğunu göstermiştir. Bu, çitayı çevresel bozulmaya ve hastalığa karşı son derece savunmasız bırakır. Çitalar, diğer Afrika kedileriyle karşılaştırıldığında, avlanmada daha düşük başarı oranına sahiptir. Çitalar diğer büyük kedilerden 'daha çok çalışıyor' (Nowak 1999) ve bu nedenle, diğerlerine göre insani rahatsızlıktan kaynaklanan çevresel değişikliklere karşı daha savunmasız olabilirler. kediler alanda. Namibya ve Zimbawe halkı, hayvan kayıpları nedeniyle bugün hala çitalara zulmetmekte ve Sahel bölgelerinde spor için vurulmaktadır. Bununla birlikte çitaların bulunduğu ülkelerin çoğu, türleri korumaktadır.(Caro, 1994; IUCN, 1996; Nowak, 1999; ABD Balık ve Vahşi Yaşam Servisi, 1970)

Diğer yorumlar

Acionychinae alt ailesi daha önce monofiletik bir gruba dahil edilmişti, ancak yeni moleküler kanıtlar artık çitaları kümeler (A. jubatus) puma ile ( Puma concolor ) ve jaguarundi (P. jagouaroundi) Acinonychini kabilesinde, yaklaşık 6.9 milyon yıl önce olduğu tahmin edilen bir sapma ile.(IUCN, 1996)

Katkıda bulunanlar

Erin R. Lehnert (yazar), Michigan Technological University, Laura Podzikowski (editör), Special Projects.

Popüler Hayvanlar

Animal Agents'ta Cuculus canorus (guguk kuşu) hakkında bilgi edinin

Animal Agents'ta Cordylus cataphractus (Armadillo Kuşağı Kertenkele) hakkında bilgi edinin

Animal Agents'ta Picoides borealis (kırmızı ağaçkakan) hakkında bilgi edinin

Animal Agents'ta Arctocephalus australis (Güney Amerika kürklü fok balığı) hakkında bilgi edinin

Animal Agents'ta Rhinophrynus dorsalis (Gömme Kurbağa) hakkında okuyun

Animal Agents hakkında Ictalurus punctatus (Catfish) hakkında bilgi edinin