Ailuropoda melanoleucagiant panda

LeeAnn Bies tarafından

Coğrafi Aralık

Ailuropoda melanoleucaZaten eski Çin'de nadir olarak kabul edilen, artık ülkenin orta kesimindeki Sichuan, Gansu ve Shanxi eyaletleriyle sınırlı. Toplam menzil 29.500 km2'yi kapsar, ancak sadece 5900 km2 panda yaşam alanıdır (Ward ve Kynaston, 1995; Massicot, 2001).

  • Biyocoğrafik Bölgeler
  • Oryantal
    • yerli

Yetişme ortamı

Dev pandalar, dağ ormanlarında ve bambu meşcerelerinin bulunduğu karışık iğne yapraklı ve geniş yapraklı ormanlarda yaşar (Helin ve diğerleri, 1999; Massicot, 2001).


kırmızı sırt örümcekleri nerede yaşar

  • Habitat Bölgeleri
  • ılıman
  • Karasal Biyomlar
  • orman
  • Menzil yüksekliği
    1200 ila 3900 m
    3937.01 - 12795.28 ft

Fiziksel tanım

Genel olarak,A. melanoleucayuvarlak başlı, kalın gövdeli ve kısa kuyruğu vardır. Omuz yüksekliği 65-70 cm'dir. Kendine özgü siyah ve beyaz lekeleriyle tanınır. Uzuvlar, gözler, kulaklar ve omuzlar siyah ve vücudun geri kalanı beyazdır. Bazı bölgelerde siyahın aslında kestane kırmızısı bir tonu vardır. Göz çevresindeki koyu lekeler, bu hayvanların popülaritesinin, onlara geniş gözlü, genç bir görünüm vermesinin nedeni olabilir. Daha küçük bir arka uç ile birlikte genişlemiş bir omuz ve boyun bölgesi, dev pandalara sallanan bir yürüyüş sağlar. Bir bakulum (penisin yumuşak dokusundaki kemikli çubuk), diğer birçok memelide olduğu gibi mevcuttur. Bununla birlikte, diğer ayılarda düz ve ileriye doğru yönlendirilirken, dev pandalarda 'S' şeklinde ve geriye dönüktür. Dev pandaların da kafatasına çeşitli uyarlamaları vardır. Geniş ve derinleşen ve güçlü çenelere neden olan büyük bir sagital tepeye sahiptirler. Azı dişleri ve küçük azı dişleri, diğer ayılardan daha geniş ve düzdür ve sert bambuları öğütmek için geniş sırtlar ve sivri uçlar geliştirmişlerdir. Bu hayvanlarda dikkate değer bir özellik, eldeki 'pandanın başparmağı' olarak bilinen fazladan, karşıt bir rakamdır. Geçmişte bu ayıların sınıflandırılması konusunda kafa karışıklığına neden olmuştur. Bu rakam aslında bir başparmak değil, radyal sesamoid yapıyı (bilek kemiği) örten bir deri pedidir (Ward ve Kynaston, 1995; Helin ve diğerleri, 1999).



  • Diğer Fiziksel Özellikler
  • endotermik
  • bilateral simetri
  • Aralık kütlesi
    80 ila 125 kg
    176,21 - 275,33 lb
  • Aralık uzunluğu
    1,5 ila 1,8 m
    4,92 - 5,91 ft

Üreme

Bu türdeki dişiler koku işaretlerini artırmanın yanı sıra cinsel olarak alıcı olduklarında daha sesli hale gelirler. Cinsel olarak aktif ve cinsel olarak aktif olmayan pandalar arasında yapılan bir araştırma, koku işaretlerinin cinsel aktiviteyle ilgili olduğunu ve tutsak yaşamanın zayıf üreme kabiliyetinin nedeni olabileceğini öne sürdü. Erkekler ayrıca bir kadına erişim için rekabet edebilirler (Liu ve diğerleri, 1998; Ward ve Kynaston, 1995).

Çiftleşme Mart'tan Mayıs'a kadar gerçekleşir. Dişi kabaca 1-3 gün kızgın. Genellikle 1.5 aydan 4 aya kadar sürebilen bir implantasyon gecikmesi vardır. Bu, iklim koşullarından kaynaklanıyor olabilir, böylece genç oldukça istikrarlı bir zamanda doğar. Kızgınlık başladığında dişiler daha az hareketlidir, ancak huzursuz olurlar, iştahlarını kaybeder ve vulvaları şişer. Gençlerin çoğu Ağustos ve Eylül aylarında doğar. Gerçek embriyonik gelişim yaklaşık 1.5 ay sürer. Dev pandalar, diğer tüm ayılar gibi doğumda kör ve çaresizdir; ancak doğumdaki çoğu ayının aksine, dev panda yavruları ince bir kürk tabakasıyla kaplıdır. Yenidoğan yavrular 85 ila 140 gram ağırlığındadır. Doğumdan hemen sonra anne, bebek ayıyı emzirecek bir konuma yerleştirmeye yardım eder. Emzirme, günde 14 defaya kadar gerçekleşir ve 30 dakikaya kadar sürmektedir. Bebek pandalar 3. haftada gözlerini açar ve 3-4 aya kadar kendi başlarına hareket edemezler ve yaklaşık 46. haftada sütten kesilirler. Bir yavru 18 aya kadar annesiyle kalabilir (Massicot, 2001; Helin ve diğerleri, 1999; Ward ve Kynaston, 1995). Bu ayıları esaret altında yetiştirmek inanılmaz bir zorluktu. Dev pandalar, esaret altında üreme konusundaki isteksizlikleriyle ünlüdür (Helin ve diğerleri, 1999; Milius, 2001; Ward ve Kynaston, 1995).(Helin, 1999; Massicot, 29 Temmuz 2001; Ward ve Kynaston, 1995)

  • Temel Üreme Özellikleri
  • tekrarlayan
  • mevsimsel üreme
  • gonochoric / gonochoristic / dioecious (cinsiyetler ayrı)
  • cinsel
  • canlı
  • gecikmiş implantasyon
  • Üreme aralığı
    Dişi dev pandalar 2 yılda bir veya daha az sıklıkta üreyebilir.
  • Üreme sezonu
    Üreme Mart'tan Mayıs'a kadardır.
  • Aralık yavru sayısı
    1 ila 3
  • Ortalama yavru sayısı
    1.7
  • Ortalama yavru sayısı
    1.5
    Bir yaş
  • Aralık gebelik süresi
    112 ila 163 gün
  • Ortalama sütten kesme yaşı
    46 hafta
  • Cinsel veya üreme olgunluğunda menzil yaşı (kadın)
    5,5 - 6 yıl
  • Cinsel veya üreme olgunluğunda menzil yaşı (erkek)
    5,5 - 6 yıl

Dev pandaları esaret altında incelediklerinde, daha önce düşünüldüğünden daha sık ikizlere sahip oldukları - kabaca yarısı kadar. Anne genellikle birini seçer ve diğeri kısa süre sonra ölür (Milius, 2001).

  • Ebeveyn Yatırımı
  • altricial
  • kadın ebeveyn bakımı

Ömür / Uzun Ömür

Bir dev panda, esaret altında yaklaşık 34 yıl yaşadı, ancak bu nadirdir. Esaret altında normal maksimum yaşam beklentisi 26 yıldır, şaşırtıcı bir şekilde bazen 30 yıla kadar çıkabilir. Vahşi doğada yaşam süresi bilinmemektedir (Massicot, 2001; Helin ve diğerleri, 1999; Word Wildlife Fund, 2001).

  • Menzil ömrü
    Durum: esaret
    34 (yüksek) yıl
  • Tipik ömür
    Durum: vahşi
    10 ila 15 yıl
  • Tipik ömür
    Durum: esaret
    30 (yüksek) yıl

Davranış

Diğer birçok ayıların aksine,A. melanoleucakış uykusuna yatmaz. Ancak kış aylarında daha düşük kotlara inecektir. Dev pandalar kalıcı yuvalar inşa etmezler, daha çok ağaçlara ve mağaralara sığınırlar. Öncelikle karasaldırlar, ancak iyi dağcılar ve yüzebilirler. Bu tür, üreme mevsimi dışında çoğunlukla yalnızdır. Anne pandalar yavrularıyla oynar, ancak sadece gençleri yatıştırmak için değil. Bazı anneler bebeği uyandırıp oynamaya başlamışlardır (Helin ve diğerleri, 1999; Malius, 2001; Massicot, 2001).


antilopların coğrafi aralığı

  • Anahtar Davranışlar
  • Gece gündüz
  • alacakaranlık
  • hareketli
  • yalnız

İletişim ve Algı

  • Algı Kanalları
  • dokunsal
  • kimyasal

Yeme alışkanlığı

Dev pandaların son derece katı bir enerji bütçesi vardır. Az seyahat ederler ve genellikle hareket ettiklerinde yiyecek ararlar. Dev pandalar günde 10-12 saat beslenerek geçirebilirler. Pandaların beslenmesinin ana kaynağı olan bambu (% 99'un üzerinde) çok zayıf bir besin kaynağıdır ancak tüm yıl boyunca bulunur. Yapraklarda ve saplarda bulunan besin maddelerinin sadece yaklaşık% 17'si çıkarılır. Bu ayılar, bol, kolayca elde edilebilen, ancak besin değeri düşük bir besin kaynağına sahip olmak için bir değiş tokuş yaparlar. Dev pandalar, ön ayaklarını bambu saplarını tutmakta serbest bırakan dik beslenme konumlarıyla tanınırlar. Bu türün bambu yemeyle ilgili birkaç özel özelliği vardır. Pandanın elindeki fazladan rakam, pandanın bambuyu yırtmasına yardımcı olur. Bu adaptasyon ayrıca bambu ile çalışırken daha fazla el becerisi sağlar. Mide duvarları, odunsu beslenmeyi sindirmeye yardımcı olmak için son derece kaslıdır; ve bağırsak, kıymıklara karşı korumak için kalın bir mukus tabakası ile kaplıdır (Ward ve Kynaston, 1995; Malius, 2001; Massicot, 2001).

Yenen yiyecekler şunları içerir: bambu sapları ve sürgünleri, kivi gibi bitki maddelerinin meyveleri, küçük memeliler, balıklar ve böcekler.

  • Birincil Diyet
  • Otçul
    • folivore
  • Hayvan Gıdaları
  • memeliler
  • balık
  • haşarat
  • Bitki Gıdaları
  • yapraklar
  • meyve

Predasyon

Dev pandaların üzerindeki siyah ve beyaz işaretler, geçmişte hayvanların yırtıcı baskısı olduğu zamanlarda yırtıcı hayvanlara karşı bir araç görevi görmüş olabilir. Siyah beyaz desen, zebra çizgilerinin etkisine benzer şekilde, ayıların sunduğu ana hatları bozmuş olabilir. Ayrıca, geçmişte, bu pandalar daha karlı bölgelerde yaşarken, beyazlar bu ayıların çevreye karışmasına yardımcı olmuş olabilir. Ancak bugün dev pandalar neredeyse karsız bölgelerde yaşıyor. Neyse ki günümüzde pandalar için doğal yırtıcı hayvanlar yoktur (Ward ve Kynaston, 1995).

  • Bilinen Yırtıcılar
    • insanlar ( Homo sapiens )
    • Bugün doğal düşman yok ama muhtemelen geçmişte kaplanlar gibi hayvanlar

Ekosistem Rolleri

Dev panda popülasyonu, bambu bolluğuna yakından bağlıdır ve bunun tersi de geçerlidir. Pandalar, bambu tohumlarının bölgelere dağıtılmasına yardımcı olur. Bununla birlikte, panda sayıları azaldıkça bambu da azalır ve yiyecek bulmalarını zorlaştırır. Panda koruma alanları, yerel ekosistemlerin korunmasına yardımcı olur.(Dünya Vahşi Yaşam Fonu, 2001)


tabanca karidesi bilimsel adı

  • Ekosistem Etkisi
  • tohumları dağıtır

İnsanlar İçin Ekonomik Önem: Olumlu

Dev pandalar kürkleri için avlandı. Son yıllarda post, değerli bir uyku matı olarak kabul edildi; rahattır ama aynı zamanda hayaletleri engelleyen ve rüyalar aracılığıyla geleceği tahmin etmeye yardımcı olan doğaüstü işaretlere sahip olduğuna inanılır. Bir panda derisi çok değerlidir - Japonya'da 176.000 $ 'a eşit bir fiyat etiketi taşır. Dev pandalar aynı zamanda birçok insanı çeken popüler hayvanat bahçesi sergileridir.(Ward ve Kynaston, 1995)

  • Olumlu Etkiler
  • vücut parçaları değerli malzeme kaynağıdır
  • ekoturizm
  • araştırma ve eğitim

İnsanlar İçin Ekonomik Önem: Olumsuz

Dev pandaların, esas olarak nadir olmaları nedeniyle insanlar üzerinde gerçek olumsuz ekonomik etkileri yoktur. Panda, hasat için değerli kabul edilebilecek işgal edilmiş arazileri koruyor, ancak pandaların varlığı ve turizm ve ekosistemlerin korunması yoluyla ekonomik etkileri, muhtemelen azalan kalkınmanın herhangi bir olumsuz etkisini telafi etmekten daha fazlasını yapacak.

Koruma Durumu

Bu türe yönelik tehditler arasında kaçak avlanma, habitat kaybı, insan istilası ve esaret altında üreme sorunları yer alıyor. Dev pandaların yaşam alanı etrafındaki turizm, daha fazla otel, atık imha sistemleri, arabalar, otobüsler vb. Ve pandalar için daha az yer anlamına gelir. Çin'de kalan bambu ormanları yalnızca yaklaşık 1000 vahşi pandayı destekliyor. Toplam 6.227 km2'lik bir alanı kaplayan on üç panda rezervi, kalan habitatın yarısını oluşturmaktadır. Ayrıca, habitat yaklaşık 20 farklı parçaya bölünmüştür. Pandalar, bir siteden diğerine geçişte sorun yaşar. Çabalar önceki yıllara kıyasla gelişme gösteriyor olsa da, dünya çapında yaklaşık 100 pandadan oluşan hayvanat bahçesi nüfusu, kendini korumak için henüz yeterli yavru üretmedi. İlk başarılı panda yetiştiriciliği 1980'de Mexico City Hayvanat Bahçesi'nde gerçekleşti, ancak bebek 8 gün sonra öldü. Ağustos 1999'da San Diego Hayvanat Bahçesi'nde başka bir yavru doğdu ve görünüşe göre gelişiyor. Nüfusu vahşi doğada korumak için Çin hükümetinin birçok kaçak avlanma yasası var. Hatta bu yasaları ihlal edenlerin bazıları ölüm cezasına çarptırıldı. Ekim 1989'da panda derisi ticareti yapmak için ilk infazlar gerçekleşti. Çin ayrıca ticari ağaç kesimini de durdurdu. 1986'da 5.000 köy arasında bir eğitim kampanyası düzenlendi. Çiftçilere ve köylülere pandanın korunması hakkında bilgi vermeye ve onları bambu kesmekten vazgeçirmeye çalıştı. 1992'de Çin hükümeti Dev Panda ve Habitatı Ulusal Koruma Programını onayladı. 1980'lerden bu yana bu büyük hayvanları kurtarmaya çalışan birçok program uygulamaya kondu. Onları esaret altında yetiştirme başarısı daha umut verici görünüyor, ancak vahşi doğada sayılar hala düşük. Yakın zamanda yapılan Çin araştırmaları, panda popülasyonlarının aslında 20 yıldır sabit olduğunu göstermiştir, ancak tüm bu çabalar bu türü kurtarmak için hala yeterli olmayabilir (Ward ve Kynaston, 1995; World Wildlife Fund, 2001; Massicot, 2001)

Diğer yorumlar

Dev pandaların benzersiz işaretlerini nasıl aldıklarıyla ilgili eski bir Çin hikayesi var. Bu ayıların dostu olan genç bir kız öldü ve pandalar üzüntüye kapıldı. Cenazede ağladılar ve kollarıyla gözlerini ovuşturdular. Kol bantlarındaki koyu renk gözlerine silindi. Ayılar daha sonra kendilerini kucakladılar ve kulaklarını, omuzlarını, arka bacaklarını ve yumrularını işaretleyerek bugün görülen modelle sonuçlandı. SınıflandırılmasıA. melanoleucaaraştırmacılar için anlaşması zor bir konu oldu. Dev pandaların, bazen rakun ailesinin bir üyesi olduğu düşünülen (ancak şu anda ayılarla da sınıflandırılan) kırmızı pandalarla bambu yemek gibi bazı ortak özellikleri vardır. Günümüzde dev pandaların ayı ailesine ait olduğu çok az şüpheyle kabul edilmektedir (Ward ve Kynaston, 1995).

Katkıda bulunanlar

LeeAnn Bies (yazar), University of Michigan-Ann Arbor, Cynthia Sims Parr (editör), University of Michigan-Ann Arbor.

Popüler Hayvanlar

Animal Agents'ta Pheucticus ludovicianus (gül göğüslü grosbeak) hakkında bilgi edinin

Animal Agents'ta Cercartetus nanus (doğu cüce opossum) hakkında bilgi edinin

Animal Agents'ta Sturnella loyca (uzun kuyruklu çayırlar) hakkında bilgi edinin

Animal Agents'ta Menippe mercenaria (Florida taş yengeci) hakkında bilgi edinin

Animal Agents'ta Hypsiglena torquata (Gece ​​Yılanı) hakkında bilgi edinin

Animal Agents'ta Arctonyx collaris (domuz porsuğu) ​​hakkında okuyun