Alcelaphus hala bir kısayol

Kristin Batty tarafından

Coğrafi Aralık

Hartebeest,Alcelaphus buselaphus, başlangıçta Afrika kıtasındaki otlaklarda bulundu (Walker 1997). Morroco'dan kuzeydoğu Tanzanya'ya ve Kongo'nun güneyinde, güney Angola'dan Güney Afrika'ya kadar uzanıyordu. Ancak insanlar tarafından avlanma, habitat tahribatı ve evcil sığırlarla yiyecek arama rekabeti nedeniyle menzili büyük ölçüde azalmıştır. Şimdi hartebeest yalnızca Botsvana, Namibya, Etiyopya, Tanzanya ve Kenya'nın bazı bölgelerinde bulunur.

  • Biyocoğrafik Bölgeler
  • Etiyopyalı
    • yerli

Yetişme ortamı

A. buselaphus Afrika'nın savan ve otlaklarında yaşar. Yüksek otlara toleranslıdır ve diğer alkelafinlere göre ormanlık alanlarda veya çalılık alanlarda daha fazla bulunabilir (Nowak 1997; Schaller 1972; African Wildlife Foundation).

  • Karasal Biyomlar
  • savana veya otlak
  • çalı ormanı

Fiziksel tanım

Hartebeest, uzunluğu 1.5 m ila 2.45 m arasında değişen büyük bir toynaklı ağaçtır. Kuyruğu 300 ila 700 mm ve omuz yüksekliği 1,1 ila 1,5 m'dir. Dik eğimli bir sırt, uzun bacaklar, gözlerin altındaki büyük bezler, püsküllü bir kuyruk ve uzun, dar bir kürsü ile karakterizedir. Vücut tüyleri yaklaşık 25 mm uzunluğundadır ve doku bakımından oldukça iyidir. Kalçasının ve göğsünün çoğunda ve yüzünün bazı kısımlarında daha soluk saç lekeleri vardır. Kalçadaki soluk saçın, arkadaşları cezbetmek veya saldırganları uzaklaştırmak için sunulabileceği öne sürülmüştür. Birbirinden soluk kahverengiden kahverengimsi griye değişen kürk rengi ve boynuz şekli ile ayırt edilen birkaç alt tür vardır. Tüm alt türlerin, her iki cinste de, tek bir pedicelden çıkan ve 450 ila 700 mm uzunluğunda olan 2 boynuzu vardır. Cinsel olgunluk 12 ay gibi erken bir zamanda ortaya çıkabilir, ancak bu türün üyeleri 4 yaşına kadar maksimum ağırlıklarına ulaşmazlar (Kingdon 1989). Hartebeest'in 11 ila 20 yıllık bir ömrü vardır (Walker 1997; African Wildlife Foundation).



  • Diğer Fiziksel Özellikler
  • endotermik
  • homotermik
  • bilateral simetri
  • Cinsel Dimorfizm
  • süsleme
  • Aralık kütlesi
    75 ila 200 kg
    165,20 ila 440,53 lb

Üreme

Üreme A. buselaphus bekar erkekler tarafından savunulan bölgelerde, tercihen yaylalarda veya sırtlarda açık alanlarda (Afrika Vahşi Yaşam Vakfı) gerçekleşir. Bölgesel erkekler dişinin cinsel organını koklar. Kızgınsa, erkek kulakları çökmüş olarak onu takip eder. Zaman zaman kendisini dişinin yanına yerleştirecek ve onun yolunu kapatmaya çalışacaktır. Dişi hareketsiz durduğunda, erkeğin ona binmesine izin verir. Çiftleşme kısadır ancak birkaç kez tekrarlanabilir. Başka bir erkek araya girerse çiftleşme her zaman kesilir. Davetsiz misafir genellikle kovalanır (Kingdon 1989). Üreme, Hartebeest'in popülasyonuna veya alt türüne bağlı olarak mevsimsel olarak değişir. Nowak (1997), Güney Afrika'da Ekim'den Kasım'a, Etiyopya'da Aralık'tan Şubat'a ve Nairobi Ulusal Parkı'nda Şubat'tan Mart'a kadar doğum zirveleri olduğunu bildirmektedir. Gebelik 214-242 gündür ve genellikle tek bir buzağı doğar. Dişiler, doğum yapmak için çalılık alanlarda kendilerini izole ederler (Schaller 1972; African Wildlife Foundation). Bu, açık ovalarda gruplar halinde doğum yapan yakın akrabaları antilopların doğum alışkanlıklarından önemli ölçüde farklıdır. Kadın A. buselaphus daha sonra yavrularını birkaç hafta çalılıkta saklayarak sadece emzirmek için geri dönerler. Gençler dört aylıkken sütten kesilir (Kingdon 1989).

  • Temel Üreme Özellikleri
  • tekrarlayan
  • mevsimsel üreme
  • gonochoric / gonochoristic / dioecious (cinsiyetler ayrı)
  • cinsel
  • canlı
  • Üreme aralığı
    Erkek hartebeest, yılda bir defadan fazla olmamak üzere tek bir yavru verir.
  • Üreme sezonu
    Bu türde çiftleşme mevsimi, popülasyonun konumuna bağlı olarak değişir.
  • Aralık yavru sayısı
    1'e 1
  • Ortalama yavru sayısı
    bir
    Bir yaş
  • Aralık gebelik süresi
    7,13 - 8,07 ay
  • Sütten kesme yaşı aralığı
    4 ila 8 ay
  • Ortalama sütten kesme yaşı
    4 ay
  • Cinsel veya üreme olgunluğundaki ortalama yaş (kadın)
    Cinsiyet: kadın
    730 gün
    Bir yaş
  • Ebeveyn Yatırımı
  • altricial
  • ebeveynlerle bağımsızlık sonrası ilişki

Ömür / Uzun Ömür

Davranış

Hartebeestler, 300'e kadar hayvandan oluşan organize sürülerde yaşayan sosyal hayvanlardır. 10.000'e kadar hayvan kümeleri oluşturdukları bilinmektedir. Bir sürünün içinde dört tür hayvan vardır: bölgesel yetişkin erkekler, bölgesel olmayan yetişkin erkekler, genç erkek grupları ve dişi ve genç grupları. Bir sürü içindeki dişiler, kendi gruplarında dört kuşak kadar yavru bulunan 5-12 hayvandan oluşan gruplar oluşturur. Diğer yetişkin kadınlarla güvenli gruplar oluşturmazlar. Dişiler arasında güçlü bir egemenlik ilişkisinin olduğu ve bu grupların tüm sürü için sosyal organizasyonu tanımladığı düşünülmektedir. Dişilerin ara sıra birbirleriyle kavga ettikleri gözlemlenmiştir (Kingdon 1989). Erkek yavrular üç yıla kadar annelerinde kalabilir, ancak diğer genç erkeklerden oluşan gruplara katılmak için genellikle annelerini yaklaşık 20 aylıkken terk ederler. 3-4 yaşlarında erkekler bir bölgeyi ve içindeki dişileri ele geçirmeye başlayabilir. Bir bölge oluşturulduktan sonra, erkek onu savunacak ve genellikle ayrılmayacaktır. Erkekler saldırgandır ve meydan okunduğunda savaşırlar. Bir dizi kafa hareketi ve duruşları ve yerleşik dışkı yığınları üzerine biriken pislikler, herhangi bir temastan önce gelir. Bu yeterli olmazsa, erkekler öne doğru eğilir ve boynuzları aşağıya doğru atlar. Yaralanmalar ve ölümler meydana gelir, ancak oldukça nadirdir. Dişiler ve gençler, en iyi otlatmanın ardından bölgelere serbestçe girip çıkabilir. Erkekler 7 ila 8 yıl sonra bölgelerini kaybeder.


cüce üç parmaklı tembel hayvan tehlikede

Hartebeestler genellikle göze çarpan ve hareketsizdir. Yırtıcı hayvan sürüsünü uyarmak için nöbetçileri olabilir. Biraz garip görünmelerine rağmen, 70 ila 80 kph hıza ulaşabilirler. Schaller, diğer ovalardaki toynaklılara kıyasla çok dikkatli ve temkinli olduklarını belirtiyor. Hartebeests, öncelikle yırtıcıları tespit etme vizyonlarına güvenir ve yaklaşan tehlikeye karşı birbirlerini uyarmak için homurdanırlar. Sürü cıvatasının üyelerinden birini gördükten sonra tek sıra halinde uzaklaşırlar (Kingdon 1989). Belirli bir yönde sadece 1-2 adım attıktan sonra 90 derecelik keskin bir dönüş yapan raptiye gözlemlenmiştir (Caro 1994; Nowak 1997; Schaller 1972; Afrika Vahşi Yaşam Vakfı).

A. buselaphus göç etmez, ancak kuraklık gibi ekstrem koşullarda, nüfus önemli ölçüde yerini değiştirebilir (Verlinden 1998).

  • Anahtar Davranışlar
  • cursorial
  • hareketli
  • hareketsiz
  • bölgesel
  • Sosyal
  • hakimiyet hiyerarşileri

İletişim ve Algı

  • Algı Kanalları
  • dokunsal
  • kimyasal

Yeme alışkanlığı

Hartebeestler, neredeyse tamamen otla beslenen otlayıcılardır (Afrika Yaban Hayatı Vakfı). Yağışlı mevsimde (Ekim-Mayıs) yiyeceklerinin% 95'inden fazlası ottur ve ot hiçbir zaman diyetlerinin% 80'inden azını oluşturmaz (Schuette 1998). Schuette bunu belirledi A. buselaphus Burkina Faso'da, Batı Afrika öncelikleAndropogonyağmur mevsimi boyunca çim. Mevsimler arasında diyetleri öncelikleCulmsçimen. Küçük bir yüzde yiyorHipareni(bir çimen) ve yıl boyunca baklagiller.Jasminium kerstingiiyağmur mevsimi başlangıcındaki diyetinin bir parçasıdır. Hartebeest, düşük kaliteli yiyeceklere son derece toleranslıdır. Schuette, uzun kürsününA. bucelaphusçiğneme kabiliyetini arttırır ve otları diğer geylilere göre daha iyi kesmesini sağlar. Bu nedenle, kuru mevsimde olduğu gibi etli otların mevcudiyeti sınırlı olduğunda, hartebeest daha sert yaşlanan otları yiyebilir. Başka bir yerde kanıtlanmıştır. A. buselaphus diğer sığırlara göre yiyeceklerinin daha yüksek bir yüzdesini sindirebilmektedir (Murray 1993).

  • Birincil Diyet
  • Otçul
    • folivore
  • Bitki Gıdaları
  • yapraklar
  • tohumlar, tahıllar ve fındık

İnsanlar İçin Ekonomik Önem: Olumlu

Hartebeest, hem mükemmel bir tada sahip olduğu kabul edilen eti hem de bir kupa olarak kabul edilen bir av hayvanıdır. Şu anda, hartebeestlerin aranmasını içeren avcılık seyahat paketlerine internette ulaşmak kolaydır (Afrika Safari Danışmanları). Oldukça hareketsiz ve kolayca görülebildiği için, hartebeest'in avlanması oldukça kolaydır (Kingdon 1989).

  • Olumlu Etkiler
  • Gıda

İnsanlar İçin Ekonomik Önem: Olumsuz

Hartebeest, otlak arazisi için sığırlarla rekabet eder. Etleri arzu edilmekle birlikte, hartebeestler karmaşık bir sosyal sistem sergiler ve kapalı bir ortamda bakımı zordur. Bu nedenle evcilleştirme için iyi adaylar değiller. Hayvanat bahçelerinde nadirdirler çünkü yakın bir şekilde sınırlandırılmışlarsa insanlar ve birbirleri için tehlikelidirler (Kingdon 1989).

Koruma Durumu

Swayne'in hartebeest'i ( A. buselaphus swaynei ) ve Tora hartebeest ( A. buselaphus tora ) küçük ve sürekli olarak azalan nüfus nedeniyle tehlike altındadır. Diğer dört alt tür, IUCN tarafından daha düşük riskli olarak sınıflandırılır, ancak devam eden koruma çabaları sona erdirilirse tehdit altında veya tehlike altında olarak derecelendirilir. Nüfusun azalmasının nedenleri bilinmemekle birlikte, sığırların hartebeest beslenme bölgelerine genişlemesine ve daha az ölçüde habitat tahribatı ve avlanmasına atfedilmiştir. Kindon (1989), 'hartebeest, tüm Afrika geviş getiren hayvanların menzilinde muhtemelen en büyük kasılmayı yaşadı' diye belirtiyor. Afrika'da bir zamanlar üretken olan ülkenin artık çok sınırlı bölgeleri var.

Diğer yorumlar

Hartebeest'in bir zamanlar eski Mısırlılar tarafından evcilleştirildiğine ve kurbanlık bir hayvan olarak kullanıldığına dair kanıtlar var (Kingdon 1990 ve Afrika Vahşi Yaşam Vakfı).


dişi rhesus maymunları hangi saatte erkek al yanaklı maymunlarla daha çok kavga ediyor?

Katkıda bulunanlar

Kristin Batty (yazar), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (editör), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.

Popüler Hayvanlar

Animal Agents'ta Dendroica caerulescens (siyah boğazlı mavi ötleğen) hakkında bilgi edinin

Animal Agents'ta Anthropoides virgo (demoiselle crane) hakkında bilgi edinin

Animal Agents'ta Lepus timidus (dağ tavşanı) hakkında bilgi edinin

Animal Agents hakkındaki Chelidae hakkında bilgi edinin

Animal Agents hakkındaki Falco sparverius (Amerikan kerkenezi) hakkında okuyun

Animal Agents'ta Saimiri sciureus (Güney Amerika sincap maymunu) hakkında bilgi edinin