Leopar pardalisocelot

Jessi Kittel tarafından

Coğrafi Aralık

Ocelotlar en çok Orta Amerika'da kalabalıktır, ancak güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri (Texas, Arizona) ile kuzey Arjantin arasındaki tüm ülkelerde bulunabilir. Kuzey Orta Amerika, kuzeybatı Güney Amerika, kuzeydoğu Güney Amerika ve orta Güney Amerika'da daha yüksek yoğunluklu kümelerde bulunurlar.('Kediler (Felidae)', 2004; 'Tehdit Altındaki Türlerin IUCN Kırmızı Listesi', 2008; 'IUCN / SSC Kedi Uzman Grubu', 1996; Wozencraft, 2005)

  • Biyocoğrafik Bölgeler
  • neotropik
    • yerli

Yetişme ortamı

Ocelotlar, tropikal ormanlar, savana otlakları, mangrov ormanları ve bataklıkları ve dikenli çalılık bölgeleri dahil olmak üzere çeşitli habitatlarda bulunur. Genellikle 1.200 m'nin altındaki yüksekliklerde yaşarlar, ancak 3.800 m'de de görülmüşlerdir. Birincil habitat gereksinimleri yoğun bitki örtüsüdür. Ocelotlar, yalnızca bulutlu havalarda veya geceleri yeni ay olduğunda açık alanlarda bulunur.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kediler (Felidae)', 2004; Flynn ve Wesley-Hunt, 2005; 'IUCN / SSC Kedi Uzman Grubu', 1996)

  • Habitat Bölgeleri
  • tropikal
  • Karasal Biyomlar
  • savana veya otlak
  • Chaparral
  • orman
  • yağmur ormanı
  • çalı ormanı
  • Sulak alanlar
  • bataklık
  • Menzil yüksekliği
    <1200 to 3800 m
    12467.19 ft'e kadar

Fiziksel tanım

Ocelotlar, cinsin en büyük üyesidir Leopardus . 8,5 ila 16 kg ağırlığındadır, 65 ila 97 cm uzunluğundadır ve erkekler kadınlardan oldukça büyüktür. Pelajları, yakın akrabaları olan margay'den daha kısa ve daha az yumuşak ve kalındır ( Leopardus wiedii ). Ventral pelajları beyazdır ve sırt tüyleri kirli beyazdan sarımsı sarıya ve kırmızımsı griye kadar değişir. Kurak çalı bölgelerinden gelen ocelotların tropikal ormanlarda bulunanlara göre daha gri katları olduğundan, pelajın rengi habitat ile değişir. Tamamen siyah bireyler görülmüştür, ancak bunlar nadirdir. Genellikle, ocelotlarda paralel, yatay zincirler halinde hareket etme eğilimi gösteren koyu renkli alanlar etrafında küçük kümeler halinde düzenlenmiş koyu çizgiler, lekeler veya rozetler bulunur. Rozetler ve lekeler siyahla sınırlanmıştır ve daha açık renkli bir ortası vardır. Ocelotların yanaklarında iki siyah şerit, ortasında sarı nokta olan siyah kulaklar ve bacakların iç kısımlarında bir veya iki siyah enine çubuk bulunur. Yüz kalıpları çok farklıdır ve bireylerin kolayca tanınmasına izin verir. Uzun kuyrukları tipik olarak halkalıdır, ancak sadece sırt yüzeyinde koyu çubuklarla işaretlenebilir. Vücut ölçülerine göre, büyük pençeleri vardır, bu yüzden İspanyolca isimleri 'manigordo' yani büyük ayak anlamına gelir. Ek olarak, ön pençeleri arka pençelerinden daha geniştir. Alt düzenin diğer üyeleri gibi Feliformia ocelotlarda üçüncü bir molar yoktur, kafataslarının tabanında postglenoid foramen yoktur veya azalmıştır ve maksilladan geçen ön palatin kanalı vardır. İçbükey bir ağızları vardır ve diş formülü toplam 30 diş için 3/3, 1/1, 3/2, 1/1 şeklindedir. Bazal metabolizma hızları yaklaşık 0,298 cm ^ 3 oksijen / saattir.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kediler (Felidae)', 2004; Flynn ve Wesley-Hunt, 2005; Kitchener, 1991; McNab, 2000; 'IUCN / SSC Cat Specialist Group', 1996)



  • Diğer Fiziksel Özellikler
  • endotermik
  • homotermik
  • bilateral simetri
  • Cinsel Dimorfizm
  • erkek daha büyük
  • Aralık kütlesi
    8,5 - 16 kg
    18,72 - 35,24 lb
  • Aralık uzunluğu
    65 ila 97 cm
    25,59 ila 38,19 inç
  • Ortalama bazal metabolizma hızı
    0,298 cm3.O2 / g / saat
  • Ortalama bazal metabolizma hızı
    17.368 W
    Bir yaş

Üreme

Ocelotlar yalnız ve çok eşlidir, tek bir erkek ev aralığı birkaç dişininkilerle örtüşür. Kızgınlık sırasında dişiler, evcil kediler tarafından yapılanlara benzer şekilde yüksek sesle bağırarak potansiyel eşleri çeker ( Kedi ). Çiftleşme çiftleri oluşturulduktan sonra, ocelotlar günde 5 ila 10 kez çiftleşir. Yaklaşık 5 gün süren kızgınlık başına gebe kalma olasılığı 0,6'dır.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kediler (Felidae)', 2004; De la Rosa ve Nocke, 2000; 'IUCN / SSC Kedi Uzman Grubu', 1996)

  • Çiftleşme Sistemi
  • çok eşli

Ocelotlar, tropik bölgelerde yıl boyunca yetiştiricilerdir, ancak sonbahar ve kış doğum zirvelerinin, menzillerinin kuzey kısımlarında (örneğin, Meksika ve Teksas) meydana geldiği bildirilmektedir. Kızgınlık ortalama 4,63 gün, kızgınlık döngüleri ortalama 25.11 gün sürer. Dişiler hamile kaldıktan sonra doğumun meydana geldiği kalın çalılarda bir yuva oluşturur. Gebelik 79 ila 85 gün sürer ve çöp boyutları 1 ila 3 yavru arasında değişir ve ortalama 1,63 yavru kedi / yavru bulunur. Yavrular doğumda 200 ila 340 gr ağırlığındadır. Dişilerin 2 yılda 1 çöp olduğu düşünülmektedir.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kediler (Felidae)', 2004; De la Rosa ve Nocke, 2000; Flynn ve Wesley-Hunt, 2005; 'IUCN / SSC Cat Specialist Group', 1996)

Ocelotlar 6 haftalıkken sütten kesilir ve yaklaşık 8 ila 10 aylıkken yetişkin boyutuna ulaşır. Dişiler 18-22 aylıkken cinsel olgunluğa ulaşır ve 13 yaşına kadar üreyebilir. Erkekler 15 aylıkken cinsel olarak olgunlaşabilir; ancak spermatogenez tipik olarak 30 ay civarında başlar. Kanıtlar, erkeklerde cinsel olgunlaşmanın bölge edinimi ile ilgili olduğunu göstermektedir.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kediler (Felidae)', 2004; De la Rosa ve Nocke, 2000; Flynn ve Wesley-Hunt, 2005; 'IUCN / SSC Cat Specialist Group', 1996)

  • Temel Üreme Özellikleri
  • tekrarlayan
  • yıl boyunca üreme
  • gonochoric / gonochoristic / dioecious (cinsiyetler ayrı)
  • cinsel
  • canlı
  • Üreme aralığı
    Ocelotların tipik olarak her iki yılda bir, bir ila iki yavrusu olur.
  • Aralık yavru sayısı
    1 ila 3
  • Ortalama yavru sayısı
    1.63
  • Ortalama yavru sayısı
    2
    Bir yaş
  • Aralık gebelik süresi
    79 ila 85 gün
  • Ortalama sütten kesme yaşı
    6 hafta
  • Bağımsızlığa kadar geçen ortalama süre
    12 ay
  • Cinsel veya üreme olgunluğunda menzil yaşı (kadın)
    18-22 ay
  • Cinsel veya üreme olgunluğundaki aralık yaşı (erkek)
    15 (düşük) ay
  • Cinsel veya üreme olgunluğundaki ortalama yaş (erkek)
    30 ay

Yalnızca dişiler yavrularına ebeveyn bakımı sağlar. Yavru ocelotlar 6 haftalıkken sütten kesilir ve doğumdan birkaç ay sonra avlar sırasında annelerini görmeye başlar. Yaklaşık 1 yılda bağımsızdırlar, ancak yaklaşık 2 yaşına kadar annelerinin ev aralığında tolere edilebilirler. Dağıldıktan sonra çocuklar kendi bölgelerini bulmalıdır.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kediler (Felidae)', 2004; Kitchener, 1991; 'IUCN / SSC Cat Specialist Group', 1996)

  • Ebeveyn Yatırımı
  • altricial
  • kadın ebeveyn bakımı
  • sütten kesilme öncesi / yeni başlayan
    • sağlama
      • kadın
    • koruma
      • kadın
  • bağımsızlık öncesi
    • sağlama
      • kadın
    • koruma
      • kadın

Ömür / Uzun Ömür

Vahşi doğada, ocelotlar 7 ila 10 yıl yaşar. Bilinen en eski esir ocelot, Phoenix Hayvanat Bahçesi'nde 21,5 yaşına kadar yaşıyordu.('Carnivora: Felidae', 1999)

Davranış

Birçok kedi gibiLeopardus pardalisyalnızdır. Genellikle tek başına seyahat eder, ancak bitişik bölgelerdeki akrabalarla gevşek ilişkiler kurabilir. Çiğneyerek iletişim kurar ve çığlık atarak potansiyel eşleri çeker.Leopardus pardalisGece ve kasvetli olan, gündüzleri muhtemelen içi boş ağaçlarda, kalın bitki örtüsünün ortasında veya dallarda uyurken bulunabilir. Karasal olmasına rağmen,L. pardalisayrıca tırmanma, zıplama ve yüzmede de ustadır. Günde 12 saatin üzerinde aktiftir ve bu süre zarfında 1,8 ila 6,7 ​​km arasında seyahat edebilir ve erkekler kadınlardan neredeyse iki kat daha uzağa seyahat edebilir.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kediler (Felidae)', 2004; Flynn ve Wesley-Hunt, 2005; Kitchener, 1991; 'IUCN / SSC Cat Specialist Group', 1996)

  • Anahtar Davranışlar
  • taramalı
  • cursorial
  • bölgesel
  • Gece gündüz
  • alacakaranlık
  • hareketli
  • yalnız
  • bölgesel
  • Aralık bölge boyutu
    2-31 km ^ 2

Ev Aralığı

Ocelotlar oldukça bölgeseldir. Ev aralıkları, habitatına bağlı olarak 2 ila 31 km ^ 2 arasındadır. Erkek aralıkları kadınlardan daha büyüktür ve diğer erkeklerinkilere göre çok fazla değildir. Bununla birlikte, diğer birçok memeli türünde olduğu gibi, erkek aralıkları birkaç dişininkilerle örtüşme eğilimindedir. Nüfus yoğunlukları, ova tropikal ormanlarda her 5 km ^ 2'de ortalama 4 kişi ve daha açık bölgelerde üremeyen geçişler dahil olmak üzere her 5 km ^ 2'de bir 2 ila 5 kişi.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kediler (Felidae)', 2004; Flynn ve Wesley-Hunt, 2005; Kitchener, 1991; 'IUCN / SSC Cat Specialist Group', 1996)

İletişim ve Algı

Leopardus pardaliskeskin koku ve görme duyusu vardır. Koku duyusunu, avın yerini tespit etmek, izlemek ve yaklaşmak ve ayrıca bölgesel sınırları belirlemek için kullanır. Geceleri avlanmak için iyi geliştirilmiş akut dürbün görüşüne sahiptirler.Leopardus pardalispotansiyel eşleri çekmek ve onlarla iletişim kurmak için bölgesel sınırları ve seslendirmeleri (ör. miyavlar ve gıdıklar) ayırmak için kimyasal sinyaller kullanarak türlerle iletişim kurar.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kediler (Felidae)', 2004; Kitchener, 1991)

  • İletişim kanalları
  • dokunsal
  • akustik
  • kimyasal
  • Diğer İletişim Modları
  • feromonlar
  • koku işaretleri
  • Algı Kanalları
  • görsel
  • dokunsal
  • akustik
  • kimyasal

Yeme alışkanlığı

Ocelotlar son derece yetenekli avcılardır, avlarını koku izlerine göre izlerler ve gidilen kilometre başına ortalama 0,9 av yakalamaları vardır. Bir av eşyası yakalandığında, öldürme yerinde yemek yerler ve bittiğinde kalıntıları kapatırlar. Diğer kedigillere benzer şekilde, ocelotlar, etçil diyetlerine iyi adapte olmuşlardır, karkaslardan alınan dokuları karnasiyalleri ile keserken, sindirilen proteinleri parçalamaya yardımcı olmak için güçlü sindirim enzimlerine bağımlıdırlar.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kediler (Felidae)', 2004; Flynn ve Wesley-Hunt, 2005; Kitchener, 1991; 'IUCN / SSC Cat Specialist Group', 1996)

Ocelotların diyeti% 65 ila 66 küçük kemirgen,% 12 ila 18 sürüngen,% 6 ila 10 orta boy memeliler,% 4 ila 11 kuşlar ve% 2 ila 7 kabuklular ve balıklardan oluşur. Birincil avları, kamış fareleri de dahil olmak üzere gece türlerinden oluşur ( Zygodontomys ), dikenli fareler ( Echimyidae ), ortak agutiler ( Dasyprocta ), opossumlar ( Didelphimorphia ) ve armadillolar ( Cingulata ). Çoğu av vücut ağırlığının% 1 ila% 3'ünden daha az ağırlığa sahip olsa da, ocelotlar ayrıca daha küçük karıncayiyenler de dahil olmak üzere daha büyük avlar alırlar ( Tamandua tetradactyla ), kırmızı broket geyiği Mazama americana sincap maymunları ( Saimiri sciureus ) ve kara kaplumbağaları ( Testudinidae ).('Carnivora: Felidae', 1999; 'Cats (Felidae)', 2004; Flynn ve Wesley-Hunt, 2005; Kitchener, 1991; Redford, ve diğerleri, 1992; 'IUCN / SSC Cat Specialist Group', 1996)

  • Birincil Diyet
  • etobur
    • karasal omurgalıları yer
  • Hayvan Gıdaları
  • kuşlar
  • memeliler
  • sürüngenler
  • balık
  • yumuşakçalar
  • suda yaşayan kabuklular

Predasyon

Yırtıcı hayvanların kendileri olsalar da, ocelotlar zaman zaman harpy kartalların avı olurlar ( Harpia harpyja ), pumalar ( Puma concolor ), jaguarlar ( Panthera onca ) ve anacondas ( Eunectes murinus ). Onları büyük yırtıcı yapan özelliklerin çoğu, avcılara karşı savunma mekanizmaları olarak yararlı olabilir (örneğin, kamuflaj, keskin duyular vb.).(Redford ve Eisenberg, 1989; Redford ve Eisenberg, 1989)

  • Avcı Karşıtı Uyarlamalar
  • şifreli

Ekosistem Rolleri

Ocelotlar, yırtıcı hayvanlar olarak çevrelerini önemli ölçüde etkiler. Öncelikle kara omurgalılarıyla beslenmelerine rağmen, ocelotlar fırsatçı avcılardır ve birçok hayvan türünü avlarlar. Bazen daha büyük etoburlar için av görevi görürler (örneğin, jaguar, Panthera onca ) ve çok sayıda parazite ev sahipliği yapar.(Patton ve diğerleri, 1986; Redford, ve diğerleri, 1992)

Komensal / Parazitik Türler
  • Paragonimus
  • Taeniidae
  • Strongylida
  • Toxocara cati
  • Chapelria
  • şans
  • Aelurostrongylus
  • Oncicola
  • Hammondia pardalis
  • Isospora

İnsanlar İçin Ekonomik Önem: Olumlu

1960'ların başından 1980'lerin ortalarına kadar Batı toplumunda benekli kedi kürklerine yüksek talep vardı. Bu süre zarfında, ocelot kürkünden yapılmış bir ceket, Almanya'nın batısında 40.000 dolara (ABD) satılabilir. Ocelotlar, egzotik evcil hayvanlar olarak da popülerdi ve kişi başına 800 dolara mal oluyordu. Nesli Tehlike Altındaki Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin 1975 Sözleşmesinden (CITES) sonra, ocelotların ve yan ürünlerinin (örneğin kürk) uluslararası ticareti çoğu ülkede yasa dışı hale geldi. Ancak, Nikaragua'daki Managua Uluslararası Havaalanı'ndan veya karaborsadan yasadışı olarak bu tür ürünler satın alınabilir.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kediler (Felidae)', 2004; De la Rosa ve Nocke, 2000; 'IUCN / SSC Kedi Uzman Grubu', 1996)

Ocelotlar, tarımsal zararlılar olarak kabul edilebilecek kemirgen popülasyonlarını kontrol ederek insanlara faydalı olabilir.('Carnivora: Felidae', 1999; 'IUCN / SSC Cat Specialist Group', 1996)

  • Olumlu Etkiler
  • evcil hayvan ticareti
  • vücut parçaları değerli malzeme kaynağıdır
  • haşere popülasyonunu kontrol eder

İnsanlar İçin Ekonomik Önem: Negatif

Doğal av bolluğunun önemli ölçüde azaldığı bölgelerde, ocelotlar evcil kümes hayvanlarını öldürebilir ve yiyebilir.('Kediler (Felidae)', 2004; De la Rosa ve Nocke, 2000)

Koruma Durumu

Bollukları ve geniş dağılımları nedeniyle, ocelotlar IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi'ne göre 'en az endişe verici' türler olarak listelenmiştir. Kalıcılıklarına yönelik başlıca tehditler arasında habitat kaybı ve parçalanması, evcil hayvan ve post olarak yasa dışı ticaret ve kümes hayvanı çiftçileri tarafından misilleme amaçlı cinayetler yer alıyor. Buna rağmen, ocelotlar güçlü bir iyileşme kaydetti ve 1996'da 1,5 ile 3 milyon arasında ocelot yaşadığı tahmin ediliyordu.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kediler (Felidae)', 2004; De la Rosa ve Nocke, 2000; 'IUCN / SSC Kedi Uzman Grubu', 1996)


beyaz kuyruklu geyik bilimsel adı

Batı kürk ticaretindeki popülariteleri nedeniyle, ocelotlar 1980'lerin ortalarında neredeyse tükenmişti. Olası neslinin tükenmesi konusundaki endişeler, 1975 Nesli Tehlike Altındaki Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme'nin (CITES) oluşumuna katkıda bulundu. Ocelot kürkünün satışı 1980'lerde önemli ölçüde azaldı ve artık hayatta kalmaları için bir tehdit olarak görülmüyor.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kediler (Felidae)', 2004; 'IUCN / SSC Cat Specialist Group', 1996)

Bir zamanlar Louisiana ve Arkansas kadar doğuda bulundu ve şimdi sadece Teksas'ın en güneyinde bulundu.Leopardus pardalis albescensnesli tükenmekte olan olarak sınıflandırılan tek alttürdür. Bu alt türün azalan sayıları muhtemelen habitat kaybının bir sonucudur ve bu da bireyleri günlük av gereksinimlerini desteklemek için daha geniş yuvalara sahip olmaya zorlamaktadır. Bununla birlikte, daha geniş ev aralıkları çiftleşme fırsatlarını azaltabilir.('Carnivora: Felidae', 1999; 'Kediler (Felidae)', 2004; De la Rosa ve Nocke, 2000; 'IUCN / SSC Kedi Uzman Grubu', 1996)

Diğer yorumlar

Leopardus pardalisBrezilya ve Paraguay'da 'gato maracaja', Arjantin, Bolivya ve Peru'da 'gato onza' ve Kosta Rika, Nikaragua, Panama ve Venezuela'da 'manigordo' dahil olmak üzere yelpazesi boyunca birden fazla ortak isme sahiptir.('IUCN / SSC Cat Specialist Group', 1996)

Katkıda bulunanlar

Jessi Kittel (yazar), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (editör, eğitmen), University of Michigan-Ann Arbor, John Berini (editör), Animal Agents Staff.

Popüler Hayvanlar

Animal Agents hakkındaki Spheniscus mendiculus (Galapagos penguin) hakkında bilgi edinin

Animal Agents hakkındaki Romerolagus diazi (yanardağ tavşanı) hakkında bilgi edinin

Animal Agents'ta Ardea alba (büyük ak balıkçıl) hakkında bilgi edinin

Animal Agents'ta Piliocolobus badius (batı kırmızı colobus) hakkında bilgi edinin

Animal Agents'ta Morone saxatilis (Kaya Balığı) hakkında okuyun

Animal Agents'ta Nandiniidae (Afrika palmiye misk kedisi) hakkında bilgi edinin