Ursus americanus Amerikan kara ayısı

Tanya Dewey ve Christine Kronk tarafından

Coğrafi Aralık

Kara ayılar, kuzey Alaska'dan doğuda Kanada boyunca Labrador ve Newfoundland'a ve güneyde Alaska'nın büyük bir kısmında, hemen hemen tüm Kanada'da ve ABD'nin çoğu orta Meksika'da (Nayarit ve Tamaulipas eyaletleri) bulunabilir.(Lariviere, 2001)

  • Biyocoğrafik Bölgeler
  • yakın kutup
    • yerli

Yetişme ortamı

Menzilleri boyunca, başlıca kara ayı habitatı, nispeten erişilemeyen arazi, kalın alt bitki örtüsü ve çalı veya ağaç kaynaklı yumuşak veya sert direk şeklinde bol miktarda besin kaynakları ile karakterize edilir. Güneybatıda, ana kara ayı habitatı, yüksekliği 900 ila 3.000 m arasında değişen bitki örtülü dağlık alanlarla sınırlıdır. Habitatlar çoğunlukla chaparral ve pinyon-ardıç ormanlık alanlardan oluşur. Ayılar ara sıra chaparralden daha açık alanlara hareket eder ve dikenli armut kaktüsüyle beslenir. Güneydoğu'da en az iki farklı birincil habitat türü vardır. Güney Appalachian Dağları'ndaki kara ayılar, ağırlıklı olarak meşe ağacı ve karışık mezofitik ormanda hayatta kalır. Güneydoğunun kıyı bölgelerinde, ayılar düz ağaçların, koyların ve bataklık parke alanlarının bir karışımında yaşarlar. Kuzeydoğudaki ana habitat, kayın, akçaağaç ve huş ağacı gibi sert ağaçlardan ve iğne yapraklı türlerden oluşan bir orman örtüsünden oluşur. Bataklık habitat alanları çoğunlukla beyaz sedirdir. Mısır mahsulleri ve meşe-ceviz direği de kuzeydoğunun bazı kesimlerinde yaygın besin kaynaklarıdır; küçük, kalın bataklık alanlar mükemmel bir sığınak sağlar. Pasifik sahili boyunca sekoya, sitka ladin ve baldıran otu örtücü örtü olarak baskındır. Bu orman türleri içinde çalı tarlaları, ıslak ve kuru çayırlar, yüksek tidelands, nehir kenarı alanları ve direk üreten çeşitli sert ağaç türleri gibi kara ayılar için önemli olan erken dönemsel alanlar vardır. Ladin-köknar ormanı, Rocky Dağları'ndaki kara ayının büyük bir bölümüne hakimdir. Önemli ormanlık olmayan alanlar ıslak çayırlar, nehir kıyısı alanları, çığ olukları, yol sahaları, yanıklar, yan aşağı parklar ve subalpin sırt tepeleridir.(Lariviere, 2001)


sınıf memelilerinin özellikleri

  • Habitat Bölgeleri
  • ılıman
  • karasal
  • Karasal Biyomlar
  • orman
  • çalı ormanı
  • Diğer Habitat Özellikleri
  • kıyıdaş

Fiziksel tanım

Siyah ayılar, özellikle Doğu Kuzey Amerika'da genellikle siyah renktedir. Genellikle koyu renkli kürkleriyle tezat oluşturan soluk bir ağzı vardır ve bazen beyaz göğüs lekesine sahip olabilirler. Batı popülasyonları genellikle daha açık renktedir, daha çok kahverengi, tarçın veya sarışındır. Kıyı Britanya Kolombiyası ve Alaska'daki bazı popülasyonlar kremsi beyaz veya mavimsi gridir. Erkeklerde toplam vücut uzunluğu 1400 ila 2000 mm ve kadınlarda 1200 ila 1600 mm arasında değişmektedir. Kuyruk uzunluğu 80 ila 140 mm arasında değişir. Erkekler 47 ila 409 kg, dişiler 39 ila 236 kg arasındadır. Köpek dişleri arasındaki mesafe yaklaşık 4,5 ila 5 cm'dir.



Kara ayılar, boz veya kahverengi ayılardan ( Ursus arctos ) daha uzun, daha az tüylü kulakları, daha küçük omuz tümsekleri ve içbükey profilden ziyade dışbükey bir profili ile.(Lariviere, 2001)

  • Diğer Fiziksel Özellikler
  • endotermik
  • heterotermik
  • homotermik
  • bilateral simetri
  • Cinsel Dimorfizm
  • erkek daha büyük
  • Aralık kütlesi
    39.0 - 409.0 kg
    85,90 - 900,88 lb
  • Aralık uzunluğu
    1200.0 ila 2000.0 mm
    47,24 ila 78,74 inç

Üreme

Erkek ve dişiler, dişiler kızışma dönemindeyken çiftleşme için geçici olarak buluşur. Erkeklerin ev aralıkları birkaç dişininkilerle örtüşüyor.(Lariviere, 2001)

  • Çiftleşme Sistemi
  • çok eşli

Cinsiyetler, genellikle Haziran'dan Temmuz ortasına kadar zirveye ulaşan çiftleşme mevsimi boyunca kısa bir süre bir arada yaşarlar. Dişiler çiftleşene kadar mevsim boyunca kızgınlık içinde kalırlar. Genellikle iki yılda bir doğum yaparlar, ancak bazen 3 veya 4 yıl beklerler. Gebelik genellikle yaklaşık 220 gün sürer, ancak buna gecikmiş bir implantasyon dahildir. Döllenen yumurtalar sonbahara kadar rahim içine yerleştirilmez ve embriyonik gelişim sadece gebeliğin son 10 haftasında gerçekleşir. Doğumlar genellikle Ocak ve Şubat aylarında, genellikle dişi kış uykusundayken gerçekleşir. Çöp başına düşen genç sayısı bir ila beş arasında değişir ve genellikle iki veya üçtür. Doğumda yavruların her biri 200 ila 450 gram ağırlığındadır; bu, plasental memelilerin yetişkin boyutuna göre en küçüğüdür. Çıplak ve kör doğarlar. Kara ayı yavruları kış boyunca uykulu anneleri ve hemşireleriyle birlikte inde kalır. İlkbaharda aile ortaya çıktığında yavruların ağırlığı 2 ile 5 kg arasındadır. Genellikle yaklaşık 6 ila 8 aylıkken sütten kesilirler, ancak yaklaşık 17 aylık olana kadar yaşamlarının ikinci kışında annesiyle birlikte kalırlar. Bu sırada dişi kızgınlığa giriyor ve gençleri bölgesinden çıkmaya zorluyor. Bu noktada gıda maddelerine bağlı olarak 7 ile 49 kg arasında olabilirler.

Dişiler 2 ila 9 yaşlarında cinsel olgunluğa ulaşırlar ve olgunlaştıktan sonra her iki yılda bir yavruları olur. Erkekler 3 ila 4 yaşlarında cinsel olgunluğa ulaşır ancak 10 ila 12 yaşına gelene kadar büyümeye devam ederler, bu noktada daha genç ayılara kavga etmeden hakim olacak kadar büyüktürler.(Lariviere, 2001)

  • Temel Üreme Özellikleri
  • tekrarlayan
  • mevsimsel üreme
  • gonochoric / gonochoristic / dioecious (cinsiyetler ayrı)
  • cinsel
  • döllenme
  • canlı
  • gecikmiş implantasyon
  • Üreme aralığı
    Dişi kara ayılar, hamileliği desteklemek için yeterli yiyecekleri varsa, her iki yılda bir yavru doğurur.
  • Üreme sezonu
    Kara ayılar haziran ve temmuz aylarında ürerler.
  • Aralık yavru sayısı
    1.0 - 5.0
  • Ortalama yavru sayısı
    2
    Bir yaş
  • Ortalama gebelik süresi
    220.0 günler
  • Ortalama gebelik süresi
    70 gün
    Bir yaş
  • Sütten kesme yaşı aralığı
    6.0 - 8.0 ay
  • Cinsel veya üreme olgunluğunda menzil yaşı (kadın)
    2.0 ila 5.0 yıl
  • Cinsel veya üreme olgunluğunda menzil yaşı (erkek)
    2.0 ila 5.0 yıl

Kara ayı yavruları, kış boyunca uyuyan anneleri ve hemşireleriyle birlikte inde kalır. İlkbaharda aile ortaya çıktığında yavruların ağırlığı 2 ile 5 kg arasındadır. Genellikle yaklaşık 6 ila 8 aylıkken sütten kesilirler, ancak yaklaşık 17 aylık olana kadar yaşamlarının ikinci kışında annesiyle birlikte kalırlar. Bu sırada anne gençleri topraklarından çıkarmaya zorluyor. Bu noktada gıda maddelerine bağlı olarak 7 ile 49 kg arasında olabilirler. Kara ayı anneleri yavrularıyla ilgilenir ve yavrularının yanlarında olduğu süre boyunca onlara gerekli yaşam becerilerini öğretir.

Erkek siyah ayılar, yavrularına doğrudan katkıda bulunmaz, ancak yeni erkeklerin bölgeye taşınmasını engelleyerek dolaylı olarak katkıda bulunur. Bu, genç veya annenin agresif bir erkekle karşılaşmasını veya yiyecek için yeni ayılar ile rekabet etmek zorunda kalmasını azaltır.(Lariviere, 2001)

  • Ebeveyn Yatırımı
  • altricial
  • ön döllenme
    • sağlama
    • koruma
      • kadın
  • ön tarama / doğum
    • sağlama
      • kadın
    • koruma
      • kadın
  • sütten kesilme öncesi / yeni başlayan
    • sağlama
      • kadın
    • koruma
      • kadın
  • bağımsızlık öncesi
    • sağlama
      • kadın
    • koruma
      • kadın
  • uzatılmış çocuk eğitimi süresi

Ömür / Uzun Ömür

Siyah ayılar vahşi doğada 30 yıla kadar yaşayabilir, ancak çoğu zaman, çoğunlukla insanlarla karşılaşmaları nedeniyle yalnızca yaklaşık 10 yıl yaşarlar. 18 aylıktan sonra siyah ayı ölümlerinin% 90'ından fazlası silah sesleri, tuzaklar, motorlu taşıt kazaları veya insanlarla diğer etkileşimlerin sonucudur.(Lariviere, 2001)

Davranış

Siyah ayılar genellikle krepçidir, ancak üreme ve beslenme aktiviteleri bu modeli mevsimsel olarak değiştirebilir. İnsan çöpü yiyeceklerinin mevcut olduğu yerlerde, bireyler belirgin bir şekilde gündüz (yol kenarlarında) veya gece (kamp alanlarında) olabilir. Rahatsız edici faaliyetler genellikle yapay gıda kaynakları ve siyah ayıların çok fırsatçı beslenme davranışlarıyla ilişkilendirilir. Hareketsizlik dönemlerinde, kara ayılar orman habitatındaki yatak alanlarını kullanır; bu alanlar genellikle orman yaprak çöpünde basit bir sığ çukurdan oluşur. Kara ayılar, dişi gruplar (yetişkin dişi ve yavrular), yazın üreyen çiftler ve beslenme bölgelerindeki cemaatler dışında normalde yalnız hayvanlardır. Yiyecek kaynaklarının toplandığı bölgelerde, çok sayıda ayı bir araya gelir ve birlikte seyahat eden ve oyun oynayan aynı cinsiyetten alakasız hayvanlar da dahil olmak üzere sosyal hiyerarşiler oluşturur.


yunuslar ne yer

Son derece gelişmiş aile davranışsal ilişkileri, muhtemelen yavruların yavaş olgunlaşmasının ve yiyecek elde etme ve geniş topraklarda gezinmeyle ilişkili yüksek derecede öğrenmenin sonucudur. Kara ayılar yüksek düzeyde zekaya sahiptirler ve yüksek derecede merak ve keşif davranışları sergilerler. Kara ayılar genellikle insanlara karşı utangaç ve gizli hayvanlar olarak nitelendirilse de, başlangıçta düşünülenden çok daha geniş bir tür içi ve türler arası davranışlar sergilerler. Kara ayılar, çok az anlaşılan olağanüstü yön bulma yeteneklerine sahiptir.(Lariviere, 2001)

  • Anahtar Davranışlar
  • bölgesel
  • alacakaranlık
  • hareketli
  • göçebe
  • hareketsiz
  • kış uykusu
  • yalnız
  • bölgesel

Ev Aralığı

Bölgeler yaz aylarında yetişkin dişiler tarafından kurulur. Temporal aralık, yılın diğer zamanlarında bireyler tarafından sergilenir ve muhtemelen bir baskınlık hiyerarşi sistemi aracılığıyla sürdürülür. Erkekler yiyecek elde etmek için yeterince büyük ve birkaç dişinin yerleriyle örtüşen bölgeler kurarlar.(Lariviere, 2001)

İletişim ve Algı

Siyah ayılar vücut ve yüz ifadeleriyle, seslerle, dokunuşla ve koku işaretleriyle iletişim kurar. Koku işaretleri, diğer ayıların bölge sınırlarının reklamını yapar. Kara ayıların keskin bir koku alma duyusu vardır.(Lariviere, 2001)

  • İletişim kanalları
  • görsel
  • dokunsal
  • akustik
  • kimyasal
  • Algı Kanalları
  • görsel
  • dokunsal
  • akustik
  • kimyasal

Yeme alışkanlığı

Kuzey Amerika'daki menzilleri boyunca, kara ayılar ilkbaharda öncelikle ot ve forb'u, yazın çalı ve ağaçtan meyveler şeklinde yumuşak direk ve sonbaharda sert ve yumuşak direk karışımını tüketir. Bununla birlikte, farklı gıda türlerinin mevcudiyeti bölgesel olarak değişiklik göstermektedir. Ayı diyetinin sadece küçük bir kısmı hayvansal maddelerden oluşur ve daha sonra öncelikle kolonyal böcekler ve böcekler şeklindedir. Omurgalıların çoğu leş şeklinde tüketilir. Kara ayılar aktif avcılar değildir ve sadece fırsat varsa omurgalılarla beslenirler.

Siyah ayıların diyeti karbonhidrat bakımından yüksek ve protein ve yağ bakımından düşüktür. Sonuç olarak, genellikle protein veya yağ içeriği yüksek besinleri tercih ederler, dolayısıyla insanların yiyecek ve çöplere yönelme eğilimindedirler. Protein açısından zengin bir besin kaynağıyla beslenen ayılar, önemli kilo artışı ve gelişmiş doğurganlık gösterir. İlkbahar, kış sığınaklarından siyah ayılar çıktıktan sonra, görece bir gıda kıtlığı dönemidir. Ayılar bu dönemde kilo verme eğilimindedir ve önceki sonbaharda depolanan vücut yağlarından kısmen geçmeye devam eder. Mevcut tüm etli ve protein açısından zengin gıdalardan yararlanırlar; ancak bunlar tipik olarak vücut ağırlığını korumak için yeterli miktarda değildir. Yaz yaklaşırken, çeşitli meyve mahsulleri bulunur. Yaz, genellikle kara ayılar için bol ve çeşitli yiyeceklerin bulunduğu, kış ve ilkbaharın enerji açıklarından kurtulmalarını sağlayan bir dönemdir. Kara ayılar, sonbaharda başta meyveler, kabuklu yemişler ve meşe palamudu olmak üzere büyük yağ rezervleri biriktirir.(Lariviere, 2001)

  • Birincil Diyet
  • Hepçil
  • Hayvan Gıdaları
  • Leş
  • haşarat
  • Bitki Gıdaları
  • kökler ve yumrular
  • tohumlar, tahıllar ve fındık
  • meyve

Predasyon

Kara ayı yavruları, büyük yırtıcı hayvanlar tarafından öldürülme riski altında olabilir. kurtlar ve dağ aslanları . Bununla birlikte, hem genç hem de yetişkin olmak üzere öldürülen siyah ayıların çoğu insanlar tarafından öldürülüyor.(Lariviere, 2001)

  • Avcı Karşıtı Uyarlamalar
  • şifreli

Ekosistem Rolleri

Kara ayılar, böcek ve meyve popülasyonları üzerindeki etkileri nedeniyle ekosistemlerde önemlidir. Yedikleri bitkilerin tohumlarının dağılmasına yardımcı olurlar ve çok sayıda koloni böcekleri ve güve larvalarını tüketirler. Bazen tavşan ve geyik gibi küçük ve büyük memelileri av olarak alırlar.(Lariviere, 2001)

İnsanlar İçin Ekonomik Önem: Olumlu

İnsanlar yoğun bir şekilde avlandıU. americanus, ganimet değeri için ve giysi veya kilim postları ve yiyecek için et ve yağ dahil olmak üzere çeşitli ürünler için. Kara ayılar tarafından işgal edilen eyaletlerin çoğunda, düzenlenmiş avlanmaya tabi av hayvanları olarak muamele görürler. Kuzey Amerika'da her yıl tahminen 30.000 kişi öldürülüyor. Düzenlemeler bazen ticareti yasakladığından ve büyük talep olmadığından, nispeten az sayıda skin piyasaya çıkıyor.

Kara ayıların uzun süre uyuşukluktan kurtulmak için kullandıkları metabolik yollarla ilgili tıbbi araştırmalar, böbrek yetmezliği, safra kesesi taşları, ciddi yanıklar ve diğer hastalıkların tedavilerine yeni bir bakış açısı getiriyor.(Lariviere, 2001)

  • Olumlu Etkiler
  • vücut parçaları değerli malzeme kaynağıdır
  • araştırma ve eğitim

İnsanlar İçin Ekonomik Önem: Olumsuz

Kara ayıların zaman zaman çiftlik hayvanlarına baskın yaptığı biliniyor, ancak ayıların kayıpları ihmal edilebilir. Ayılar bazen mısır tarlalarına, meyve ve bal üretimine zarar verir. Erişebilecekleri yiyecek bırakılırsa, bazı ayılar kamplarda ve kulübelerde sorun çıkarır. Kara ayılar ağır yaralandı ve hatta bazen onları besleyen kampçıları veya yolcuları öldürdü. Bununla birlikte, kara ayılar ile ilişkili tehlike bazen abartılıyor, 20. yüzyılda siyah ayı karşılaşmalarından 36'dan az insan ölümü gerçekleşti. Kara ayılar genellikle çok çekingen ve boz ayı dişilerinin aksine, yavruları olan siyah ayı annelerinin insanlara saldırması pek olası değildir. Siyah ayı anneleri insanlarla karşılaştıklarında, genellikle yavrularını bir ağaca gönderir ve geri çekilir veya blöf yapar. Kara ayıların yaşadığı bölgelerde yaşayan veya bu bölgeleri ziyaret eden kişiler, siyah ayılarla karşılaşmaktan kaçınmak için uygun önlemlerin farkında olmalıdır.(Lariviere, 2001; Kuzeybatı Bölgeleri: Kaynaklar, Vahşi Yaşam ve Ekonomik Kalkınma Bölümü, 27 Ağustos 2001)

  • Olumsuz etkiler
  • insanlara zarar verir
    • ısırıklar veya sokmalar
  • mahsul haşere

Koruma Durumu

Kara ayılar bir zamanlar Kuzey Amerika'nın çoğunda yaşadılar, ancak avcılık ve tarım onları yoğun ormanlık alanlara sürükledi. Kalıntı popülasyonlar, seyrek nüfuslu ağaçlık bölgelerde ve milli parklarda koruma altında, aralığın çoğunda hayatta kalır. Sayısız ve gelişiyorlar, ancak habitat tahribatı ve avlanma nedeniyle bölgesel tehditlerle karşılaşmaya devam ediyorlar. Siyah ayılar CITES ek II'de yer almaktadır.(Lariviere, 2001)

Katkıda bulunanlar

Tanya Dewey (yazar), Animal Agents.


kırmızı göz ağaç kurbağası ömrü

Christine Kronk (yazar), University of Michigan-Ann Arbor.

Popüler Hayvanlar

Animal Agents'ta Cyclopes didactylus (ipeksi karıncayiyen) hakkında bilgi edinin

Animal Agents'ta Semibalanus balanoides hakkında bilgi edinin

Animal Agents hakkındaki Agalychnis callidryas (Kırmızı gözlü Ağaç Kurbağası) hakkında okuyun

Animal Agents'ta Rhadinaea flavilata (Çam Ormanı Yılanı) hakkında okuyun

Animal Agents'ta Desmodus rotundus (vampir yarasa) hakkında okuyun

Animal Agents hakkındaki Cynogale bennettii (su samuru misk kedisi) hakkında okuyun