Vombatus ursinus kaba saçlı wombat

Benjamin Galetka tarafından

Coğrafi Aralık

Wombatlar, Avustralya biyocoğrafik bölgesine özgüdür. Queensland ve New South Whales'in doğu kenarı boyunca, Victoria, Flinder's Island, Tasmania ve Güney Avustralya'nın bazı bölgelerine ek olarak, kaba saçlı wombatlar bulunur.('Schizophyllum, 2011, Paris, vd., 2002)

  • Biyocoğrafik Bölgeler
  • Avustralyalı
    • yerli

Yetişme ortamı

Kaba tüylü vombatlar, açık ormanlar, fundalıklar ve tepelik kıyı çalıları gibi alanları içerebilen, uygun yuvalama koşullarına sahip ılıman bölgelerde yaşarlar.('Common Wombat', 2009; 'Vombatus ursinus', 2011; Menkhorst ve Knight, 2011)

  • Habitat Bölgeleri
  • ılıman
  • karasal
  • Karasal Biyomlar
  • savana veya otlak
  • orman
  • çalı ormanı
  • Diğer Habitat Özellikleri
  • kıyıdaş
  • Menzil yüksekliği
    0 ile 1800 m
    0,00 ila 5905,51 ft

Fiziksel tanım

Kaba tüylü vombatlar, geniş, yuvarlak başlı, kısa kuyruklu, küçük koyu renkli gözleri ve küçük yuvarlak kulakları olan büyük, çömelmiş, kalın set otlayıcılardır. Uzuvları kısadır ve kazmak için sağlam pençeleri vardır. Wombatlar, onları keseli hayvanlardan ayıran bir çift köksüz, sürekli büyüyen kesici dişlere sahiptir ve yuva yaparken engelleri kesmek için kullanılabilir. Kürkü kalın ve kabadır ve gri-kahverengiden siyahımsıya, yamalı gri ve devetüyü veya tekdüze krem ​​rengine kadar değişen renklerde olabilir. Diğer iki vombat türünden farklı olarak, bu türün rinaryumunda tüyleri yoktur ve kulakları yakın akrabalarından daha küçük ve daha tüylüdür. kuzey ve Güney kıllı burunlu vombatlar daha kare şeklinde olan daha uzun ağızlıklara yönelme eğilimindedir. Tazmanya'da yaşayan iri tüylü vombat popülasyonları, ana karadan daha küçük üyelere sahip olma eğilimindedir ve Flinders Adası popülasyonları en küçük üyelere sahiptir.('Common Wombat', 2009; Menkhorst ve Knight, 2011)



  • Diğer Fiziksel Özellikler
  • endotermik
  • bilateral simetri
  • Aralık kütlesi
    20 ila 35 kg
    44,05 - 77,09 lb
  • Aralık uzunluğu
    700 ila 1100 mm
    27,56 ila 43,31 inç

Üreme

Kaba tüylü wombatların üreme davranışı, bir erkeğin dişiyi yakalaması için yeterince yavaşlayana kadar her seferinde birkaç dakika boyunca daireler halinde kovalamasından oluşur. Bu noktada kıçını ısırır, ön ayaklarıyla onu kavrar ve yan tarafına çevirir. Erkek daha sonra yan yatarken ona biner; Bundan sonra dişi koşmaya başlar ve kovalama davranışı tekrar başlar. Bu seanslar yaklaşık 30 dakika sürebilir. Vombat çiftleşme sistemleri hakkında pek bir şey bilinmiyor, ancak bunların çok eşli olduklarını gösteren bazı kanıtlar var.(Banks, vd., 2002; Barnes, 2005; Jackson, 2003)


dünyada kaç tane Hint pitonu kaldı

  • Çiftleşme Sistemi
  • çok eşli

Kaba tüylü wombatlar tipik olarak her iki yılda bir bir yavru doğurur ve üretirler. Üremeleri belirli bir mevsime bağlı görünmüyor, ancak doğumlar yaz aylarında kümelenebilir. Gebelik yaklaşık bir ay sürer ve yaklaşık bir jöle fasulyesi büyüklüğünde minik bir joey üretir. Bu joey, yaklaşık 12 aylıkken sütten kesilinceye kadar kesede büyür. Hem erkek hem de dişi vombatlar yaklaşık 2 yıl sonra cinsel olarak olgunlaşır.('Common Wombat', 2009; Paris, vd., 2002; Skerratt, vd., 2004; de Magalhaes ve Costa, 2009)

  • Temel Üreme Özellikleri
  • tekrarlayan
  • yıl boyunca üreme
  • gonochoric / gonochoristic / dioecious (cinsiyetler ayrı)
  • cinsel
  • canlı
  • Üreme aralığı
    Yaygın vombatlar yaklaşık iki yılda bir ürerler.
  • Üreme sezonu
    Üreme, mevsimlerle güçlü bir şekilde bağlantılı değildir.
  • Ortalama yavru sayısı
    bir
  • Ortalama yavru sayısı
    bir
    Bir yaş
  • Aralık gebelik süresi
    27 ila 31 gün
  • Sütten kesme yaşı aralığı
    12 ila 20 ay
  • Bağımsızlık için menzil süresi
    18 ila 20 ay
  • Cinsel veya üreme olgunluğundaki ortalama yaş (kadın)
    2 yıl
  • Cinsel veya üreme olgunluğundaki ortalama yaş (kadın)
    Cinsiyet: kadın
    730 gün
    Bir yaş
  • Cinsel veya üreme olgunluğundaki ortalama yaş (erkek)
    2 yıl
  • Cinsel veya üreme olgunluğundaki ortalama yaş (erkek)
    Cinsiyet erkek
    730 gün
    Bir yaş

Doğumdan sonra wombat joey yaklaşık 6 ay annesinin kesesinde yaşayacak ve yaklaşık 15 aylık olana kadar anne sütü ile beslenecektir. Vombat, bağımsızlığını kazanana kadar yaklaşık 18 ila 20 aylık olana kadar annesiyle birlikte kalacaktır.('Common Wombat', 2009; Menkhorst ve Knight, 2011; Paris, et al., 2002)

  • Ebeveyn Yatırımı
  • altricial
  • kadın ebeveyn bakımı
  • ön tarama / doğum
    • sağlama
      • kadın
    • koruma
      • kadın
  • sütten kesilme öncesi / yeni başlayan
    • sağlama
      • kadın
    • koruma
      • kadın
  • bağımsızlık öncesi
    • sağlama
      • kadın
    • koruma
      • kadın

Ömür / Uzun Ömür

Vombatın uzun ömürlülüğünü anlatan birkaç çalışma vardır; ancak esaret altında yaşayan en uzun vombat yaklaşık 30 yıldı. Genellikle sadece 12 ila 15 yıl yaşarlar.(Barnes, 2005; de Magalhaes ve Costa, 2009)

Davranış

Wombatlar çoğunlukla gece ve krep türleridir, daha soğuk gece sıcaklıklarında otlamak için alacakaranlıkta yuvalarından çıkarlar. Ancak soğuk mevsimlerde gün içinde güneşlenirken görülebilirler. Kaba tüylü vombatlar yiyecek ararken, yiyecek aramak için kilometrelerce yol kat edebilirler, sıklıkla aynı yerleri tekrar tekrar ziyaret ederek, 'keseli çimen' olarak bilinen kısa çimen parçaları oluşturabilirler. Wombatlar yalnızdır, ancak ev aralıkları örtüşme eğilimindedir. Birden fazla vombat aynı yuvayı kullanabilir, ancak nadiren aynı anda. Kazarken, pençeleri kullanarak önlerindeki kiri temizlerler, ardından kıçlarını kullanarak kiri geriye doğru 'buldozerler'. Yuvalarındaki yırtıcılarla başa çıkmak, saldırgana geri adım atmak ve güçlü arka bacaklarını kafalarını yuvanın çatısına çarpmak için kullanmak için benzer bir taktik kullanırlar. Vombatlar, çimenlerden, yapraklardan ve çubuklardan yuva yaptıkları birden fazla dinlenme odasına sahip olabilir. Enerjiden tasarruf etmek için bu odalarda günde 16 saate kadar uyuyabilirler.(Favreau ve diğerleri, 2009; Jackson, 2003)

  • Anahtar Davranışlar
  • fosforlu
  • Gece gündüz
  • alacakaranlık
  • hareketli
  • yalnız
  • bölgesel
  • Aralık bölge boyutu
    0,024 ila 0,083 km ^ 2

Ev Aralığı

Yaygın vombatların ev aralığı, büyüklük olarak 0.024 ila 0.083 kilometre kare arasında değişir ve genellikle birden fazla yuva içerir.(Skerratt, vd., 2004)

İletişim ve Algı

Sıradan vombat, çeşitli yollarla, özellikle bölgeleri korumak için koku işaretlemesi yoluyla, benzerleriyle iletişim kurar. Diğer iletişim biçimleri arasında seslendirmeler, agresif gösteriler ve defalarca sürtünerek yapılan günlükler ve dallar üzerindeki işaretler bulunur.('Schizophyllum, 2011)


batı koçu kırbaç yılanı

  • İletişim kanalları
  • görsel
  • akustik
  • kimyasal
  • Diğer İletişim Modları
  • koku işaretleri
  • Algı Kanalları
  • görsel
  • dokunsal
  • akustik
  • kimyasal

Yeme alışkanlığı

Düşük metabolik aktivite ve geniş bir sindirim sistemi kombinasyonu, vombatların bitki örtüsünün kalitesiz olabileceği alanları kullanmasına izin verir. Yaygın vombat, doğal otlar, sazlar, yosun ve bazen çalılar, kökler, yumrular ve ağaç kabuğundan oluşan bir diyete sahip bir yapraktır. Vombatların küçük, asidik midesi ve basit ince bağırsağı bitki hücresi materyalini sindirirken, arka bağırsak, vombatların bitkilerin lifli hücre duvarlarını sindirdiği mikrobiyal fermantasyonu barındırır. Arka bağırsak, bir proksimal kolon (bağırsak içeriğinin kabaca% 60 ila 80'ini oluşturur), bir çekum ve uzak kolondan oluşur. Vombat diyetindeki bitki türlerinden bazıları şunlardır:Poa,Themeda australis,Carex appressa,Juncas,Stipa, veDanthonia penisillata.('Common Wombat', 2009; 'Wombat'ların Sindirim Stratejileri: Hindgut Fermentasyonu ile İki Otlayan Keselilerdeki Yem Alımı, Lif Sindirimi ve Digesta Geçişi', 1993; Barnes, 2005; Menkhorst ve Knight, 2011; Skerratt, et al. , 2004)

  • Birincil Diyet
  • Otçul
    • folivore
  • Bitki Gıdaları
  • yapraklar
  • kökler ve yumrular
  • ahşap, ağaç kabuğu veya gövde
  • Briyofitler

Predasyon

Ortak wombatın avcıları arasında Tazmanya Canavarları , köpekler , kama kuyruklu kartallar , veinsanlar. Yok olmalarından önce, Tazmanya kurtları Muhtemelen vombatları da avladı. Düşük metabolik hız ve verimli sindirim kombinasyonu, vombatların zamanlarının çoğunu yırtıcı hayvanlardan uzakta yuvalarında geçirmelerine izin verir, ancak wombatlar muhtemelen bu özelliklere sahip olup, avlanmadan kaçınmak için kalitesiz bitki örtüsünden faydalanırlar. Wombatlar bazen tünellerini kapatmak için toprak tıkaçları yaparlar, bu bir savunma davranışı olabilir.('Wombat'ların Sindirim Stratejileri: Hindgut Fermentasyonu ile İki Otlayan Keselilerdeki Yem Alımı, Lif Sindirimi ve Digesta Geçişi', 1993; Favreau, et al., 2009; Jackson, 2003)


uzun yüzgeçli pilot balinalar

  • Avcı Karşıtı Uyarlamalar
  • şifreli

Ekosistem Rolleri

Wombatlar, dere ve akarsuların üzerinde yuvalar inşa etmeyi tercih ettikleri için genellikle nehir kenarı ortamlarında yaşarlar. Vombatlar, otlatma ve toprak değiştirme alışkanlıkları nedeniyle, bu ortamlarda vejetatif büyüme modellerini etkileyen farklı mikrositeler sağlamaya yardımcı olabilir.(Borchard ve Eldridge, 2011; Jackson, 2003)

  • Ekosistem Etkisi
  • yaşam alanı yaratır
Komensal / Parazitik Türler
  • Yeni Lycopsylla
  • Echidnophaga Türler
  • Bothriocroton auruginans
  • Ixodee cornuata
  • Ixodes victoriensis
  • Ixodes bant
  • AkaroptlarTürler
  • Sitostethumtürler
  • Raillietia australls
  • Sarcoptes scabiei
  • Boopia tarsata
  • Elmeria arundeli
  • Toxoplasma gondii
  • Şenlikli progamataeni
  • Phascolotaenia ouerrun
  • Paramonieza johnstoni
  • Fasciola hepatica
  • Özofagostomoldlar longispicularis
  • Phascolostrongylus turleyi
  • Strongyloides Türler
  • Marsupostrongylus coulstoni
  • Allacropostrongyloide lasiorhini
  • Baylisascaris tasmaniensis

İnsanlar İçin Ekonomik Önem: Olumlu

Wombatlar postları için avlandılar; şimdi korunuyorlar ve bu yasa dışı.('IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi', 2011)

İnsanlar İçin Ekonomik Önem: Negatif

Vombatlar bazen çiftçilik alanlarında hayvancılık için tehlike yaratan oyuk açma davranışları nedeniyle zararlı olarak görülürler. Ayrıca, vombatlar bazen tavşan çitlerinin altına girerek tavşanlara bir kaçış yolu sağlar.('Common Wombat', 2009; Paris, vd., 2002)

Koruma Durumu

IUCN Tehdit Altındaki Türler Kırmızı Listesi'ne göre, iri tüylü vombatlar en az endişe verici olarak listeleniyor ve popülasyon eğilimleri şu anda sabit. Avustralya'nın tüm eyaletlerinde korunmaktadırlar.('Common Wombat', 2009; 'Tehdit Altındaki Türlerin IUCN Kırmızı Listesi', 2011)

Katkıda bulunanlar

Benjamin Galetka (yazar), University of Wisconsin-Stevens Point, Christopher Yahnke (editör), University of Wisconsin-Stevens Point.

Popüler Hayvanlar

Animal Agents'ta Chaetophractus villosus (büyük tüylü armadillo) hakkında bilgi edinin

Animal Agents'ta Echinosorex gymnura (moonrat) hakkında bilgi edinin

Animal Agents hakkındaki Loxodonta africana (Afrika çalı fili) hakkında bilgi edinin

Aplacophora on the Animal Agents hakkında okuyun

Animal Agents'ta Myrmecophaga tridactyla (dev karıncayiyen) hakkında bilgi edinin

Animal Agents hakkındaki Formicidae (karıncalar, fourmis) hakkında bilgi edinin